Een muis om te gamen is precies wat Lara nodig heeft

Best leuk, gamen op je pc, ontdekte Ans Hekkenberg. En voor haar duim die overbelast raakte door het steeds maar indrukken van de muis vond ze een oplossing. Alleen is Lara Croft nu wel heel snel door haar munitie heen.

Beeld Bier en brood

Ik game. In het weekend kruip ik graag op de bank met een deken, een kop thee en een controller. De PlayStation is mijn beste vriend tijdens lange winteravonden. Sinds kort ben ik echter overgestapt naar pc-games, achter de computer. Mijn vriend had me namelijk overtuigd dat ik de Tomb Raider reboot, die hij al een jaar op zijn pc had staan, geweldig zou vinden. Hij had gelijk. Sindsdien staat de PlayStation te verstoffen, terwijl ik achter de computer als Lara Croft mythische Japanse wezens neerschiet.

Er zijn wat praktische bezwaren aan pc-gamen. Ten eerste: de relatiecrisis. Eén pc en twee pc-gamers in een huis, dat is vragen om problemen. Ten tweede eindig ik de avond nu vaak met een vervormde klauw als hand, omdat ik te krampachtig mijn muis vastgrijp wanneer Lara in een shootout belandt.

Het probleem is dat ik voor elk pistoolshot op de linkermuisknop moet duwen. Ik besloot dat dat gemakkelijker moest kunnen. Ik ging aan de slag om mijn muis te hacken, zodat één druk op de knop een supersnelle reeks clicks oplevert.

Het essentiële onderdeel van dit project is een 555 timer IC: een kleine geïntegreerde schakeling die met zijn acht pootjes lijkt op een spin. Ze zijn te koop in elektronicawinkels. De IC kan een continu elektrisch signaal (een druk op de knop) omzetten in korte, snelle pulsen. Precies wat Lara's pistool nodig heeft.

Elk pootje van de IC heeft een functie.

Zo heb je de min- en plus-pool, de trigger en het output-pootje. Het is puzzelen hoe je de pootjes moet schakelen om het gewenste resultaat te krijgen. Tip: op internet staan standaardschakelingen, bijvoorbeeld op de Wikipedia-pagina van de 555 timer IC. Ik speelde op veilig en bouwde mijn schakeling eerst op een breadboard, een 'oefenbord' voor elektrische schakelingen. Pas toen de boel werkte, soldeerde ik het op een printplaat.

Poot 1 is de minpool en poot 8 is de pluspool van de IC. Deze maakte ik vast aan de min- en pluspool van de muis (daarover later meer). Poot 2 is de trigger die de timercyclus begint. Tussen 1 en 2 bevestigde ik een condensator, een onderdeel dat lading opslaat. Met wat montagedraad koppelde ik poot 2 aan poot 6, die de timercyclus eindigt. Tussen 2 en 7 monteerde ik een weerstand, weerstand A, en tussen poot 7 en 8 kwam weerstand B. De laatste verbinding liep van poot 3, de output-poot, naar de linkermuisknop. Poot 4 en 5 gebruiken we niet.

Die weerstanden en condensator zitten er niet voor niets. De waarden van deze drie onderdelen bepalen de frequentie van de pulsen. Ofwel, hoe snel Lara straks met haar pistool schiet.

Hoe maken we dit zootje nou vast aan een muis?

In de muis zit een printplaat met allerlei verbindingen. We hebben er drie nodig: de pluspool, minpool en de linkermuisknop. Om de eerste twee te vinden, volgen we de muiskabel. Binnen de muis splitst deze op in vier kleinere kabeltjes. De rode en de zwarte zijn de plus- en minpool. Kijk dus waarhee ze leiden, draai vervolgens de printplaat om, en zoek op deze plekken soldeerpuntjes. Aan de pluspool (rood) solderen we poot 8 van de IC. Aan de minpool (zwart) bevestigen we poot 1. Het contactpunt van de linkermuisknop zit (u raadt het al) precies onder de linkermuisknop. Aan dit contactpunt bevestigen we IC-poot 3. Om te zorgen dat Lara alleen schiet wanneer ik dat wil, plaatste ik een drukschakelaar (van de elektronicawinkel) tussen poot 3 en het linkermuiscontact.

Werkt alles naar wens?

Dan is het tijd het zelfgemaakte printplaatje in wat isolatietape te wikkelen en in de muis plaatsen. Voor de drukschakelaar zaagde ik een stukje uit de linkerzijde van mijn muis, waar ik de knop monteerde, zodat ik hem kan bedienen met mijn duim.

Het resultaat? In eerste instantie bereikte ik een record van 850 clicks per minuut. Niet slecht, maar ik was benieuwd of het beter kon. Daarom speelde ik wat met de waarden van de weerstanden en condensator. Tijdens mijn eerste poging had weerstand A een waarde van 4,7 k¿ en weerstand B een waarde van 1 k¿. De condensator had een capaciteit van 10 µF. Ik probeerde een condensator van 4,8 µF en een weerstand A van 4,7 k¿, wat de score omhoog bracht tot 1.120 clicks per minuut!

Voldaan met het resultaat startte ik Tomb Raider.

Met één druk op de knop ging Lara als een gek tekeer - ze leegde haar pistool zo snel als het spel haar toestond te bewegen. Het bracht direct de beperking van deze gehackte muis aan het licht. 1.120 schoten per minuut is leuk, maar als je pistoolmagazijn na drie seconden leeg is, heb je er weinig aan. De rest van dit weekend zal ik dus wel op zoek zijn naar munitie.

In De Maakbare Wereld bouwen vier handige knutselaars elke week een apparaat dat het leven veraangenaamt. Met huis-, tuin- en keukenspulletjes en een stap voor stap uitleg. Deze week: Ans Hekkenberg, fysicus, wetenschapsjunk en all-round nerd. Volgende week: Rolf Hut doet mee aan een wedstrijd.

Actrice Lara Weller, de heldin Lara Croft in het gelijknamige computerspel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden