Column

Een moslim van naam blijkt homo: groot nieuws

Ik heb Tofik Dibi altijd een aardige jongen gevonden.

null Beeld anp
Beeld anp

Tofik Dibi is uit de kast gekomen. Gisteren stond er een interview van Gidi Heesakkers in deze krant, waarin het voormalige Kamerlid van GroenLinks bevestigde dat hij op mannen valt. Dat was goed getimed, want vrijdag verscheen ook Tofiks autobiografische boek Djinn, waarin een en ander uitgebreid uit de doeken wordt gedaan.

Het pr-offensief slaagde glorieus. Tofiks coming out stond razendsnel op Teletekst, de NOS haakte aan, de ochtendkranten ook en opwinding maakte zich meester van de social media. Op de Wikipediapagina van Dibi verscheen onder de paragraaf 'Uit de Kamer' snel een nieuwe: 'Uit de kast'.

Dat Tofik homo is was geen verrassing maar wel het nieuws van de dag. Alleen wanneer Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie over zijn seksuele geaardheid was begonnen, of Kees van der Staaij had toegegeven dat hij verslaafd is aan hoerenbezoek, had dat meer opzien gebaard.

Dat is allemaal vrij triest. Alleen NRC Handelsblad besteedde geen letter aan de primeur van de Volkskrant. Misschien hadden ze die gewoon over het hoofd gezien; was het een bewuste keuze, dan valt die te prijzen.

Ik heb Tofik Dibi altijd een aardige jongen gevonden. In 2008 werd hij verkozen tot 'Politiek Talent van het Jaar', wat terecht was want hij was als modelmoslim niet van de televisie te slaan en zichtbaarheid is in de politiek het belangrijkste kwaliteitscriterium. Toen Dibi zich in 2012 kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks begon ik eraan te twijfelen of zijn zelfbeeld nog wel helemaal overeen kwam met de realiteit. In het interview zei hij dat hij destijds inderdaad overmoedig was geworden door alle aandacht. Tofik Dibi heeft zijn wachtgeldperiode nuttig besteed; hij heeft veel nagedacht en zichzelf uitputtend geanalyseerd. 'Dat ik de partij wilde redden, kwam voort uit het feit dat ik mezelf niet kon redden', zei hij.

De ophef rond Dibi's openhartigheid valt alleen te verklaren uit de combinatie van homoseksualiteit en moslimgeloof. Een moslim van naam blijkt homo: groot nieuws.

Ik wil niet denigrerend doen over Dibi's moed. Hij weet ook dat driekwart van zijn Nederlandse geloofsgenoten homoseksualiteit nog als een probleem ziet en Djinn gaat hem nog een hoop ellende bezorgen. Maar je kunt je afvragen of het spectaculaire nummer dat hij er nu van heeft gemaakt echt een bijdrage zal leveren aan de emancipatie van de moslimhomo in eigen kring en of hij een positieve voorbeeldfunctie kan gaan vervullen.

Ik kom zelf uit een tamelijk fundamentalistisch christelijk milieu waarin ook weleens iemand uit de kast is gekomen. En ik betwijfel of dat tot meer begrip heeft geleid onder de mensen die dat voor die tijd ook al niet hadden. De geloofsdogmatiek is krachtig en onverzoenlijk. Het laatste wat het buitenbeentje moet doen is de strenggelovigen verzoeken zijn afwijkende opvattingen te accepteren. Dat is zinloos, ze in hun sop gaar laten koken is het beste.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens mij had Tofik gewoon zijn boek moeten publiceren en op opmerkingen over zijn homoseksualiteit moeten zeggen: so what? Dat was een helder en bemoedigend signaal geweest naar alle moslimhomo's in de kast. De nadruk op hoe verschrikkelijk moeilijk hij het had met de acceptatie van zijn geaardheid, kun je ook uitleggen als een bevestiging van de morele problemen die ánderen daarmee hebben.

Ik ga Djinn aanschaffen, want Tofik Dibi schijnt een talentvol schrijver te zijn. Ik wens hem het allerbeste en heel veel geluk. Ik hoop dat hij snel zijn grote liefde zal vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden