Commentaar

'Een mogelijke verklaring: Hillen houdt van sarren'

Minister Hillen heeft weer schade opgelopen, maar ook oppositiepartij GroenLinks zit met de brokken na de onbezonnen uitlating van Hillen. Dat stelt Volkskrant-redacteur Martin Sommer.

Hans Hillen Beeld null
Hans Hillen

Het parlementaire jaar is weer begonnen. De eerste dag in de Kamer bracht derhalve het eerste relletje. Minister Hillen heeft in Vrij Nederland gezegd dat de missie in Kunduz 'vooral militair' is. De oppositie op haar achterste benen, GroenLinks voorop, dat alleen had ingestemd met deze riskante politiemissie als er het stempel 'civiel' op zou staan.

Wat is er in Hans Hillen gevaren? Hij is met zijn conflicten met het parlement langzamerhand een onhandigheidsrecidivist. Of het nu over het bagatelliseren van misstanden bij Defensie gaat, over zijn weerzin tegen bezuinigingen of over de mislukte evacuatie bij Sirte - feilloos weet hij de verkeerde toon te vinden tegenover de Kamer. Die vervolgens keer op keer geheel conform verwachting de gordijnen opzoekt.

De psychologische verklaring moet zijn dat Hillen van sarren houdt. Dat maakt hem voor journalisten de ideale bewindsman voor een interview, maar is politiek nauwelijks een excuus. Begrijpelijker is dat de minister voor zijn personeel wil staan. De militairen die naar Kunduz moeten - van de zeshonderd zijn 550 inderdaad militairen - voelen zich weinig gesteund als de 'Haagse werkelijkheid' suggereert dat hun bezigheid daar een tamelijk onschuldige is. Zeker sinds deze zomer is zonneklaar dat zij hun werk in oorlogsomstandigheden moeten doen.

Politiek gezien heeft Hillen zichzelf en zijn baas, premier Rutte, wederom geen dienst bewezen. Maar ook de verontwaardiging van Jolande Sap van GroenLinks klonk dinsdag schril. Haar partij is in een onmogelijke situatie verzeild geraakt - de instemming met de Kunduz-missie is afhankelijk geworden van het verzwijgen van het werkelijke karakter daarvan. Alle betrokkenen moeten het beroemde boek van de Britse journalist Phillip Knightley er nog maar eens op naslaan, dat verscheen onder de welluidende titel The First Casualty - het eerste slachtoffer van de oorlog is zoals bekend de waarheid.

Martin Sommer is redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden