Opinie

Een moderne koning laat zijn dochters voetballen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 3 mei.

Prinses Alexia en prinses Amalia doen een spel met een bal tijdens Koningsdag in Zwolle. Beeld anp
Prinses Alexia en prinses Amalia doen een spel met een bal tijdens Koningsdag in Zwolle.Beeld anp

De moderne koning

Kees de Jong constateert in zijn ingezonden brief (O&D, 2 mei) dat Willem-Alexander druk doende is zich te ontwikkelen tot een moderne koning. Hij doet een aantal voorstellen om dit proces te versterken. Volgens een toenemend aantal onderdanen van het ongekozen staatshoofd kan zijn lijstje worden aangevuld met deze van modern gedrag getuigende voorstellen: abdiceren, zijn dochters laten voetballen (in plaats van hockeyen), zijn vermogen en bezittingen delen met behoeftigen en/of op zijn minst braaf belasting betalen.

Martien Schurink, Hoorn

Hoe raak je van oude medicijnen af?

Toen mijn vader in 2010 overleed aan kanker, na een ziekbed met veel medicijngebruik, brachten mijn moeder en ik de overgebleven medicijnen, een plastic tas vol, terug naar de apotheek ('Het water stikt van de medicijnen', Economie, 30 april). Daar deelde men ons kortaf mee dat men dit niet meer innam, we moesten het zelf inleveren bij chemisch afval. Toen mijn moeder, toch al uit haar doen door het overlijden van haar echtgenoot, verschrikt reageerde dat ze nooit chemisch afval had en al helemaal nooit kwam bij dat gemeentelijk depot aan de andere kant van de stad, draaide de apotheker bij. Bij wijze van uitzondering nam hij de medicijnen in. Mijns inziens schuilt het addertje in dat 'klein chemisch afval'. Waarschijnlijk moet de apotheker daarvoor betalen, net als ieder ander bedrijf dat meer afval dan gebruikelijk bij het gemeentelijk afvalstation brengt. Een hoveniersbedrijf betaalt voor tuinafval, een particulier niet. Een aannemer betaalt voor bouwafval, een particulier niet. Misschien, en ik heb echt andere ervaringen dan in het artikel, nemen apothekers niet 'gewoon' overgebleven medicijnen in voor patiënten of nabestaanden. Maar hebben ze liever dat die ze zelf wegbrengen.

C. Steenman-Vollebregt, Houten

Misbruik en enquête

Om een onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk op te dragen aan een commissie, getuigt al van een schromelijke onderschatting van een misstand van dergelijke omvang en impact. Bovendien lijkt de Nederlandse bisschoppenconferentie uit oogpunt van objectiviteit niet de aangewezen partij om een opdracht te geven tot een dergelijk onderzoek (Ten eerste, 2 mei). Mogelijk zouden daaruit strafbare feiten kunnen blijken.

Om de indruk te vermijden dat deze zaak in de achterkamertjessfeer wordt getrokken, is het rechtsgevoel van de slachtoffers ermee gediend dat het onderzoek breder wordt getrokken in de vorm van een parlementaire enquête. Vervolgens zou er naar aanleiding van de uitkomsten uit dit onderzoek een taak kunnen liggen voor het Openbaar Ministerie. Dat kan worden afgeleid uit de bewering van voormalig bestuurslid Annemie Knibbe van Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Misbruik (KLOKK), dat Deetman een en ander erg persoonlijk heeft opgenomen. Het zou verhelderend zijn te achterhalen waarom KLOKK-voorzitter Guido Klabbers uiteindelijk zijn pleidooi voor een parlementaire enquête heeft laten varen. Deze, en wellicht nog een aantal vragen, vormen genoeg redenen om alsnog een parlementaire enquête in te stellen.

P. Knape, Rotterdam

Respectvolle uitvaart

Namens mijn oma (veertig jaar abonnee) wil ik graag reageren op het artikel van Margriet Oostveen (O&D, 29 april). In dit artikel valt te lezen hoe het fatsoen en respect tijdens uitvaarten vandaag de dag ver te zoeken is. In dat licht wil ik een bewijs leveren dat dit wel degelijk wél kan. Op donderdag 14 april jl. is mijn opa gecremeerd. Overeenkomstig met zijn wensen is de rouwstoet vanuit zijn voetbalclub TOS-Actief vertrokken en te voet naar de Oosterbegraafplaats gegaan. Drie rouwauto's met daartussen 150 tot 200 man, moesten daarvoor de Kruislaan en de immer drukke Middenweg oversteken. Gedurende deze voettocht is het verkeer erg opgehouden, maar is er geen onvertogen woord gevallen, noch is er een toeter te horen geweest. Ik vind het spijtig dat dit artikel in de krant heeft moeten staan, omdat er helaas te veel voorbeelden zijn van onfatsoenlijke gebeurtenissen tijdens een uitvaart. Maar door deze anekdote te delen wil ik graag illustreren dat het ook wél mogelijk is: een dorpse uitvaart midden in Amsterdam!

Niels Mallo (namens J. G. Odenhoven-Portengen), Amsterdam

De lijkwagen met Frans Molenaar komt aan bij de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Beeld anp
De lijkwagen met Frans Molenaar komt aan bij de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.Beeld anp

Angst voor de lange arm

Ik las twee stukken over de lange arm van Turkije en Erdogan (Ten eerste, 30 april). Daarin staat dat het slecht met je zou kunnen aflopen als je kritiek zou leveren op de president of als je openlijk begrip zou tonen voor de verboden 'beweging' PKK. Graag wil ik vermelden dat de PKK internationaal als een terroristische organisatie wordt gezien en dus is gelijkgesteld met IS. Ik ben benieuwd hoe het in Nederland met je zal vergaan als je openlijk op straat begrip toont voor IS. Bovendien wil ik graag dat iedereen zich ook het incident 'fuck de koning' herinnert. Bij mijn weten is deze man gearresteerd. Belediging van staatshoofd of niet?

In mijn vriendengroep op de universiteit hebben wij altijd de meest verhitte discussies over de politieke situatie in Turkije, gelooft u me maar dat wij dan niet op eieren lopen en dat we openlijk alles zeggen over Erdogan als iets ons niet bevalt. Ik, en ik denk met mij talloze andere Turkse Nederlanders of Nederlandse Turken (hoe je ons ook wilt noemen) kunnen ons daarom niet in de verhalen vinden.

Vildan Tasdemir, Apeldoorn

Tweelingen

Twee nietige genetische 'spelfoutjes' kunnen leiden tot een twee-eiige tweeling (Wetenschap, 2 mei). Hoe nietig ook, mijn schoonmoeder kreeg er maar liefst drie twee-eiige tweelingen door van verschillend geslacht!

Yolanda Derksen, Amersfoort

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden