Een minister kon erin verdwalen

DEN HAAG - Het historische gebouwencomplex van de Raad van State in Den Haag is zo ingewikkeld 'dat een minister erin kan verdwalen'. Dat schreef het weekblad Katholieke Illustratie in 1954. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) haalt het citaat aan als hij woensdag een toespraak houdt ter gelegenheid van de heropening van het gebouw door koningin Beatrix.


'Kijk', zegt Donner, 'dat was in een tijd dat er nog respect was voor een minister. Nu zou men schrijven: dankzij de restauratie is het hier nu zo overzichtelijk dat zelfs een minister er de weg kan vinden.'


Zelfspot kan Donner niet ontzegd worden en hij heeft het nodig deze middag. Als meest genoemde kandidaat voor de vacature van vicepresident van de Raad van State moet hij vanmiddag qualitate qua in 'het witte paleis' aan de Kneuterdijk opdraven. De huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink, heeft ook gevoel voor humor en lost de situatie elegant op. Hij kondigt Donner aan als de man die verantwoordelijk is voor zowel de Raad van State als voor de Rijksgebouwendienst en dus 'ten minste twee petten op heeft'.


Arme Tjeenk Willink. Elf jaar heeft hij in de rommel gezeten en nu de verbouwing klaar is, moet hij vertrekken. Eind januari wordt hij 70 en is zijn pensioen daar. Over zijn opvolger wordt in Den Haag al maanden gespeculeerd. Donner dus, maar ook Ernst Hirsch Ballin, Yvonne Timmerman-Buck en, als het CDA er niet uitkomt, de PvdA'er Job Cohen - vele namen doen de ronde.


'Ik wil niet onaardig doen over de media', zegt Rein Jan Hoekstra, lid van de Raad van State, 'maar ik lees de krant en verbaas mij voortdurend. Dan die naam, dan die weer. Kluitjesvoetbal.' Hij wijst erop dat de leden van de Raad van State bij de benoeming van een vicepresident alleen 'gehoord' worden. Verder hebben ze geen rol in de procedure.


Tjeenk Willink, gevraagd naar een mening over het gedoe: 'Hierover hoef ik nu eens geen mening te hebben en dat vind ik heerlijk. Je moet je opvolger niet voor de voeten lopen. Hij of zij moet ook de mogelijkheid hebben een correctie te zijn op de voorganger.'


Wat betreft de verbouwing is een correctie niet nodig. Hoogtepunt is de in oude luister herstelde balzaal, een zeldzame empirezaal. Zaterdag houdt de Raad van State open huis. Voor de vacature vicevoorzitter is het nog altijd wachten op de personeelsadvertentie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.