'Een middelloonpensioen is moderner'

Aan het eind van zijn loopbaan pleit Dick de Beus voor een pensioen op basis van het gemiddeld verdiende salaris....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

'We studeren op omzetting van het pensioensysteem voor zorg en welzijn. Voorop staat dat de verandering geen bezuiniging, maar een modernisering is', zegt Dick de Beus, directievoorzitter van zorg-pensioenfonds PGGM.

Het gaat om de overgang van sparen voor een pensioen dat gebaseerd is op het laatste, meestal hoogste salaris, naar pensioen gebaseerd op het gemiddeld verdiende salaris. Opgebouwde rechten blijven daarbij onaangetast.

Het pensioenfonds voor ambtenaren ABP heeft berekend dat het pensioen in dat geval zo'n 15 procent lager uitkomt. Wie nu spaart voor 70 procent van het laatst verdiende loon, zou met een middelloonpensioen uitkomen op circa 60 procent. In het najaar besluiten vakbeweging en werkgevers over de vernieuwing van het stelsel.

- Hoe wilt u voorkomen dat het pensioen een stuk lager uitvalt in het nieuwe systeem?

'Daarvoor zijn in hoofdzaak twee mogelijkheden. Bij pensioensparen wordt rekening gehouden met de AOW. Nu wordt nog gerekend met 13,5 duizend euro AOW. Over dat bedrag wordt nu geen pensioen opgebouwd.

'Dat bedrag, de zogenoemde franchise, kan in een nieuwe regeling verlaagd worden naar de reële individuele AOW, die bijna tienduizend euro bedraagt. Daardoor wordt over veel meer salaris pensioen opgebouwd.

'Een andere methode is het verhogen van het opbouwpercentage. Nu wordt jaarlijks 1,75 procent afgedragen, om daarmee na veertig jaar op 70 procent uit te komen. In een middelloonpensioen zou dat omhoog kunnen naar bijvoorbeeld 2 procent.'

- Waarom is een andere pensioenregeling eigenlijk nodig als het geen besparing oplevert?

'De verplichtingen van het fonds worden beheersbaarder. Als het fonds in problemen zit, komt de jaarlijkse verhoging van toegezegde pensioenen ter discussie. Nu gaat deze indexatie alleen over ingegane pensioenen en de rechten van ex-werknemers. De aanspraken van werknemers stijgen gewoon door loonsverhoging.

'In een middelloonsysteem gaat het óók om verhoging of bevriezing van pensioenaanspraken van werknemers. Het is dan een solidair remsysteem. Nu wordt bij het achterwege blijven van de indexatie een deel van onze klanten getroffen, straks iedereen.'

- Toezichthouder PVK eist forse vermogensbuffers om beleggingsverliezen op te vangen. Dit plan levert daar dus geen bijdrage aan.

'Omzetting van het pensioensysteem levert geen besparing op. Het grote voordeel is wel dat het systeem beheersbaarder wordt door bijvoorbeeld het grotere effect van indexatie.'

- U was altijd een pleitbezorger van eindloonpensioen. Is het geen nederlaag om in uw nadagen bij PGGM, net voor uw eigen pensioen, voor middelloon te pleiten?

'Eindloonpensioen is op zich een prachtig systeem. Bij de oprichting van PGGM is daar ook terecht voor gekozen. Toen was de wereld nog vrij overzichtelijk. Pensioen was voor kostwinners, met veertigurige werkweken en weinig variabele beloning. Daar is het eindloonsystem op geënt.

'Maar zo zit de wereld nu niet meer in elkaar. Er zijn variëteiten gekomen in arbeidsrelaties, werkweken en beloningen. Met een middelloonpensioen wordt daar beter op ingespeeld.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden