Een merkwaardige schilderijencollectie

Een overdonderende kunstcollectie in Parijs.

Parijs, 22 december 1923

Zaterdagmiddag bezichtigde ik met Schmidt Degener in de Rue Ballu (no. 15) een merkwaardige schilderijencollectie, behoorende aan een 80-jarigen Italiaan - Giuseppe Spiridon genaamd - die moederziel alleen een groot huis bewoont, in den tuin waarvan hij een museum heeft laten bouwen.

De man, die een ongunstigen indruk maakt, wil zijn verzameling verkopen en vraagt er grof geld voor - $ 1.500.000. Lukt de verkoop niet, dan laat hij zijn bezit aan de stad Rome na, zoo beweert hij althans.

Ik was verbaasd in deze buurt van Parijs (bij Montmartre) een dergelijke collectie aan te treffen, o.a. twee kapitale Botticelli's, eenige Taddeo Gaddi's, een prachtig meisjesportret van Ghirlandajo, en een groote Giovanni Bellini, die mij een weinig verdacht voorkwam, een paar Crivelli's in grijzen toon, een wondermooie weenende Maria van Rogier van der Weyden, een groot boerenstuk van den ouden Van Breughel, een prachtig vrouwenportret van Holbein, eenige zeer mooie Lippi's, zoowel Filippo als Filippino, kortom op het eerste gezicht overdonderend.

Ongelukkig was het laat in den middag en slecht zicht, zoodat de stukken niet geheel tot hun recht kwamen. Schmidt Degener (directeur Rijksmuseum, red.) vreest, dat in sommige schilderijen geknoeid is. Jammer dat geen van onze rijkaards begrip van Italiaanschen kunst heeft!

Ernst Heldring (1871-1954), bankier en politicus. Uit: Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries); Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden