Een man als Kok draagt tè krachtige maatkostuums

'Kleding is de spiegel van de ziel', zegt prof. dr. W. (Pim) Fortuyn, adviseur in politieke beleidszaken, publicist, en veelgevraagd spreker op congressen in Textielvisie....

HANS FABER

Het vakblad voor de textielbranche ondervroeg Fortuyn, advocaat P. Doedens en marktonderzoeker Goos Eilander. Hoe belangrijk is representativiteit voor mannen, waar kopen zij hun kleren en wat vinden ze van het aanbod voor mannen?

Allereerst Fortuyn over zijn kleding. 'Ik pas die altijd aan bij mijn werk, dat wil zeggen publieke optredens. Daar denk ik uitgebreid over na. In wat ik nu draag (driedelig kostuum in een grijstint, met krijtstreep) zou ik bijvoorbeeld goed naar een congres kunnen.

'Mensen letten niet alleen op wat je zegt, maar of je performance klopt. Of je uitstraling in lijn is met wat je beweert. Zo'n man als premier Kok bijvoorbeeld gaat steeds krachtiger pakken dragen, maar de man zelf begint erin te verdwijnen. Dat klopt niet, dat merken mensen.'

Goos Eilander (44 jaar) is directeur van Trendbox, een marktonderzoeksbureau dat zich bezighoudt met continu onderzoek naar maatschappelijke tendensen.

Hij vindt de eerste impressie 'vreselijk belangrijk'. 'Omdat ik bijna dagelijks met klanten te maken heb, draag ik daarom bijna altijd kostuums.

Eilander is liefhebber van klassieke double breasted kostuums. De vier- of zesknoops. Aan enkelrij kostuums heeft hij een 'ongelofelijke hekel'.

Doedens vindt eigenlijk dat de benadering van een persoon hetzelfde zou moeten zijn, ongeacht het feit of hij in 'een prachtig kostuum of in zijn blote kont gekleed' gaat.

'Maar zo zit de maatschappij niet in elkaar', weet hij. Ook niet in de advocatuur. 'Als je er al te opvallend bijloopt, wordt het al snel geïnterpreteerd alsof je niet goed bij je hoofd bent.'

De raadsman gaat al vijfentwintig jaar gekleed in maatkostuums en valt op, zo oordeelt Textielvisie, door zijn uitgesproken verzorgde en kleurrijke manier van kleden.

Doedens: 'Eigenlijk ben ik wat mijn kleding betreft behoorlijk saai. Ik draag al dertig jaar hetzelfde model broek. Ik ben net 53 geworden, maar toen ik een jaar of 25 was ging in hetzelfde gekleed als nu. Mijn dochter wilde in die tijd niet naast me lopen, want iedereen liep in een spijkerpak. Ik viel helemaal uit de toon.'

Hans Faber

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden