Een maandsalaris extra dankzij de EU

Veel Nederlanders denken dat de toetreding tot de EEG (nu EU) in 1956, de gemeenschappelijke markt (1992) en de euro (1999) de economie niet hebben geholpen. Wat blijkt uit onderzoeken?

Het Centraal Planbureau berekende in 2012 dat de EEG en de EU elke Nederlander in de afgelopen 65 jaar een extra maandsalaris hebben opgeleverd, waarvan een kwart is te danken aan de invoering van de euro. De welvaartswinst is het gevolg van meer handel, meer concurrentie, specialisatie, innovatie en schaalvergroting. Het CPB baseert zich op een model van de econoom en Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen, waaruit blijkt dat het effect van de interne markt op de groei van de goederenhandel toeneemt van 2 procent in 1962 tot 25 procent bij de voltooiing van de interne markt in 1992. Volgens het CPB is het nationaal inkomen hierdoor 4 tot 6 procent hoger. Dat is 1.500 tot 2.200 euro oftewel een maandinkomen per inwoner.


Een studie van de Europese Commissie uit 2007 stelde dat de gemeenschappelijke Europese markt tussen 1992 en 2006 heeft geleid tot een extra groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 2,2 procent (233 miljard euro) en 2,75 miljoen extra banen heeft gecreëerd. Ook in 2007 meldde eurocommissaris Günter Verheugen (industrie) dat Europese bedrijven per jaar 150 miljard euro kunnen besparen als overbodige regels worden geschrapt.


Het economisch bureau van ING berekende in 2012 dat bij herinvoering van de gulden de Nederlandse economie binnen twee jaar met 10 procent zou krimpen, waardoor de werkloosheid oploopt met 300 duizend personen.


Naast alle rapporten die de voordelen belichten staan twee studies in opdracht van de PVV. Beide zijn afkomstig van Britse bureaus die bekend staan als uiterst eurosceptisch.


Het Britse bureau Lombard Street Research stelde in 2012 dat het vertrek uit de eurozone Nederland 51 miljard euro kost, maar tot 2015 ook 125 miljard euro oplevert. Lombard Research vergeleek hierbij de economische groei van Nederland met die van niet-eurolanden.


Capital Economics presenteerde in februari een rapport waarin wordt gezegd dat de economie van Nederland tot 10 procent kan groeien als Nederland uit de EU gaat, maar binnen de EU-handelsverdragen blijft. Nederland profiteert zo wel van de vrije handel, maar draait niet op voor de leningen aan noodlijdende landen en bespaart op het afdragen van gelden (subsidies en belastingen) aan de EU. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt met Zwitserland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden