Een losgeslagen bende terroriseert het moederland waar alles kapot moet van de iconoclasten

De Portugees dumpt zijn cultureel erfgoed niet voor hysterische rechtvaardigheidsstrijders.

Arthur van AmerongenBeeld Gabriel Kousbroek

Ik was dolgelukkig toen ik na een paar daagjes Nederland weer op Faro landde, want een losgeslagen bende terroriseert het tragische moederland waar het bovendien kutweer was.

Alles moet kapot van de iconoclasten van de Internationale Socialisten en hun debiele zusje Bij1: de Nederlandse taal, het entartete Rijksmuseum, de pisbak, het herenrijwiel, exacte studies, Jip & Janneke, Pasen en Kerstmis, prins Maurits en uiteraard al onze zeehelden.

Binnenkort gaat Spinoza naar de gallemiezen omdat hij met terugwerkende kracht een zionistische agent-provocateur was, net als Sjaak Swart, Max Tailleur en de rest van het oude volk. Verder moet de Bijbel gefeminiseerd worden maar de Heilige Koran niet want dat is beledigend voor moslims. Het is potjandorie net alsof we weer terug zijn in de Sovjet-Unie met haar geschiedvervalsing.

De Portugezen doen gelukkig niet mee aan die krankzinnige nieuwlichterij uit Amerika. Neem nou Lagos in de Algarve. Uit deze havenstad vertrokken ontdekkingsreizigers als koning Hendrik de Zeevaarder, Gil Eanes, Vasco da Gama en Columbus.

In het dialectisch jargon van de Wekkeroïden zijn deze helden koloniale klootzakken die op de vuilnisbelt van de geschiedenis thuishoren. Geen haar op het hoofd van de Portugees denkt er echter aan om historisch en cultureel erfgoed te dumpen vanwege een roedel hysterisch krijsende sociale rechtvaardigheidsstrijders.

De Portugese reconquistadores verjoegen de moorse bezetters in 1249, ver voor de Spaanse buren zich bevrijdden van het mohammedaans-koloniale juk. In Valverde bij de stad Évora staat een standbeeld van Geraldo Sem Pavor. Vrij vertaald: Geer de Angstloze. De gehelmde reconquistador draagt in zijn rechterhand een zwaard en in zijn linker het afgehakte hoofd van een muzelman. Het beeld van de volksheld is een mix van de Efteling en het Land van Ooit en leent zich daarom uitstekend voor een selfie.

Santiago Matamouros oftewel Sint Jacobus de Morenslachter is de beschermheilige van het Iberisch schiereiland. Recentelijk mocht ik hem bewonderen in Mértola. In het museum voor religieuze kunst aldaar hangen twee schitterende 16de-eeuwse panelen van de Heilige Jaap, in vol ornaat en druk bezig met zijn favoriete hobby.

Tijdens het bewind van dictator Salazar was aandacht voor het moorse verleden van Portugal zo goed als taboe. De geschiedenis bestond uit de reconquista en de glorieuze eeuwen van de wereldverovering. Nu staat er in Mértola een standbeeld van Ibn Qasi, een soefiemoslim die over de Algarve heerste. Of hij meer toeristen trekt dan Jaap de Morenslachter even verderop betwijfel ik, maar het is een mooi gebaar van verzoening. Kom daar maar eens om bij de haatzaaiende Wekkeroïden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden