Eén lijn in toekenning medicijnen

Een aantal grote zorgverzekeraars gaat vanaf begin volgend jaar uniforme regels hanteren voor de vergoeding van een aantal dure medicijnen, zoals interferon alfa (tegen kanker) en Exelon (tegen Alzheimer)....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

Volgens de nieuwe zorgverzekeringswet, die op 1 januari 2006 van krachtwordt, kan elke verzekeraar een eigen lijst opstellen van medicijnen diealleen worden vergoed als de arts daarvoor tevoren toestemming heeftgekregen van de verzekeraar. Dat kon onder de oude wet ook, maar die goldalleen voor het ziekenfonds.

Om onrust en verwarring bij patiënten, artsen en apothekers te voorkómen, heeft zorgverzekeraar VGZ uniforme spelregels opgesteld, dieinmiddels zijn overgenomen door Menzis en Agis. Op 1 februari haakt ookAchmea aan. Bij die vier verzekeraars is het merendeel van de bevolkingaangesloten: tien van de zestien miljoen verzekerden in Nederland.

De nieuwe spelregels gelden voor veertien van in totaal 47geneesmiddelen. Daarmee sluit VGZ aan bij de huidige wettelijkebepalingen. Die gelden echter alleen voor het ziekenfonds; dat gaat op 1 januari op in de zorgverzekering.

Het VGZ-systeem werkt sneller, zegt Jan Broeren, de farmacie-expert vande verzekeraar. Als een arts thans voor een ziekenfondspatiënttoestemming vraagt aan de verzekeraar, kan het langer dan een week durenvoor een beslissing valt. Het komt voor dat de patiënt al is overleden alshet besluit komt, aldus Marga van Weelden, voorzitter van deapothekersorganisatie KNMP.

Het nieuwe toestemmingsformulier van VGZ is volgens Broeren zó simpel,dat meteen na invulling duidelijk is of het medicijn zal worden vergoed.

Een oplossing voor de perikelen met de bloedverdunner Plavix biedt hetsysteem van VGZ echter nog niet. Dit middel wordt niet door alleverzekeraars vergoed. Een aantal van hen vindt dat de cardiologen het tenonrechte voorschrijven aan hartpatiënten die er volgens de officiëleindicaties niet voor in aanmerking komen.

Patiënten kunnen het dan alleen krijgen als ze het uit eigen zakbetalen. VGZ vergoedt Plavix wel zonder voorafgaande toestemming, maarbehoort tot de uitzonderingen. De oplossing moet komen van de rechter: decardiologen eisen vrijdag in een kortgeding tegen minister Hoogervorst van Volksgezondheid dat Plavix op recept van de cardioloog altijd wordt vergoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden