Een lijf zo glad als je onderarm

Liposuctie is niet meer nodig, je kunt je vetkussentjes laten wegmasseren. En het helpt nog tegen koude voeten ook. Door Jorien de Lege..

‘Die vetbult onder op je rug, die hoort daar niet. Die kan ik wel wegkrijgen.’ Alina Eekema van massagepraktijk Layna zoekt met haar handen naar ongeoorloofd vet. Op de deur staat dat hier een kliniek van Robert Schoemacher gevestigd is, maar dat is volgens Eekema toeval: ‘Ik huur hier alleen de ruimte.’

Toch verschilt wat Eekema biedt niet zo veel met wat klanten naar de beautyindustrie trekt. De mapquassage, een van oorsprong Vietnamese massage, belooft nare vetkussens, cellulitis en vochtophopingen aan te pakken. Spieren worden los gekneed en vetverbranding wordt lokaal gestimuleerd. Gaat alles goed, dan voelt volgens Eekema je hele lichaam naderhand net zo aan als je onderarm: glad en soepel.

Au! ‘Dat zijn geen pijnlijke spieren hoor, dat is vet.’ Het heeft geen enkele zin te proberen te ontspannen, dat is volgens haar ook niet nodig. ‘Je lichaam heeft pijn, en daar reageert het op. Dat wordt na een paar behandelingen beter. De meeste van mijn klanten vallen gewoon in slaap.’

Eekema ontdekte de massage toen ze in Saigon woonde en na haar tweede zwangerschap met hardnekkige vetophopingen bleef zitten. De voormalige evenementenorganisator was zo enthousiast dat ze besloot de methode in Nederland te introduceren.

Tweeënhalf jaar is ze in de leer geweest bij een Vietnamese masseuse om de massage in de vingers te krijgen. Maar nu lezen die vingers dan ook elke vezel, en vooral elke vetcel, van het lichaam.

Volgens Eekema doet de massage hetzelfde wat sporten doet, maar dan voor het gehele lichaam. ‘Ik beweeg de spier voor jou. En spieren die bewegen, verbranden vet.’ De meeste van haar cliënten kampen met overgewicht, gemiddeld zouden ze twee kledingmaten in omvang teruggaan.

Eekema zoekt door naar oneffenheden. ‘De doorbloeding in je benen, daar maak ik me zorgen over. Heb je rusteloze benen?’ Daar kan ze wat aan doen, zegt ze. Een bijkomend voordeel van massage is dat deze de doorbloeding stimuleert. En dat is niet alleen goed voor de zuivering en afbraak van vet, het helpt ook tegen slecht behandelbare kwalen als oedeem, koude voeten en rusteloze benen.

De helft van de klanten van Eekema en haar collega’s komt inmiddels voor medische redenen. Tine Bijlsma (65) had sinds haar zwangerschap dertig jaar geleden last van oedeem rond haar enkels. Vochttabletten, met de benen omhoog op de keukenvloer, niets hielp. ‘Mijn huisarts had alleen nog steunkousen in de aanbieding.’

Haar schoondochter, die zelf voor spataderen bij Eekema kwam, tipte haar. Steunkousen draagt ze inmiddels niet meer. ‘Ik merk het al als ik uit de auto stap, ik ben een stuk leniger. Mijn enkels zijn zoveel dunner, het scheelt een schoenmaat.’

Iedereen die van zijn arts mag sporten, mag ook bij Eekema op de tafel. Zijn er complicerende factoren, dan wordt er eerst overlegd met de behandelend arts. Problemen als overgewicht en lichamelijke klachten worden echter niet alleen met massage aangepakt. Elke cliënt krijgt dieetadvies.

Heeft iemand overgewicht en wil hij niet anders gaan eten, dan wordt er niet gemasseerd. Veel van de klanten eten wel vetarm, maar te veel suikers. ‘Van suikers word je niet alleen dik, ook het insulineniveau in je lichaam raakt ontregeld. Dat is slecht voor je cholesterol en je bloeddruk. En dat merk je aan je lijf.’

Aan klanten hebben de mapquasseuses geen gebrek. Eekema heeft plannen voor een landelijk netwerk, zodat er genoeg aanbieders zijn om ook in de zorgverzekering te worden opgenomen.

Maar of deze massage ook waarmaakt wat hij belooft, is moeilijk te zeggen. Er is geen onafhankelijk onderzoek dat de claims van Eekema ondersteunt. Haar massagetherapie valt dan ook onder de alternatieve geneeswijzen.

Volgens maag-darm-leverarts Ric Jebbink, verbonden aan het Medisch Centrum Leeuwarden, is er geen reden tot wantrouwen. Hij evalueerde de methode en wil die graag in de praktijk onderzoeken.

‘In feite ligt mapquassage in het verlengde van wat een fysiotherapeut doet. Daar zijn een heleboel behandelmethoden in zwang geraakt door toepassing in de praktijk.’

Jebbink ziet vooral mogelijkheden voor problemen als het prikkelbare darmsyndroom, die slecht behandelbaar zijn met reguliere methoden. ‘Ik verwijs een aantal patiënten door en kijk kritisch naar hun bevindingen. Hebben ze er baat bij, dan zie ik geen problemen.’ De eerste proeven staan gepland voor na de zomer.

De klanten maken zich niet zo druk om wetenschappelijk bewijs. Anneke van Santen (58) vindt haar eigen ervaring genoeg. ‘Ik kwam bij Alina omdat ik mezelf te dik vond. De behandeling had een geweldig effect, maar wat ze met mijn knie heeft gedaan is nog veel beter.’

Van Santen kreeg een knieprothese, waarna de zwelling maar niet verdween. ‘Alina is heel voorzichtig begonnen met masseren, en in twee weken was de zwelling die me al maanden dwarszat weg. Ik heb nog nooit zulke slanke knieën gehad.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden