Een liedcyclus, grimmig drama en de succesvolste leerlingen van Rembrandt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van Rembandts succesvolste leerlingen tot een adembenemend drama.

Ferdinand Bol: Portret van Frederick Sluijsken (1644-1710). National Gallery Londen (bruikleen uit een particuliere collectie).

1. Beeldende kunst

Ferdinand Bol en Govert Flinck, Rembrandts meesterleerlingen (****)
Museum Het Rembrandthuis en Amsterdam Museum, t/m 18 februari.

Niet eerder zag men Rembrandts succesvolste leerlingen zo royaal gepresenteerd als hier. Wat deze kostbare tentoonstelling goed toont, is dat Flincks en Bols krachten vooral bij het portret lagen, bij Bol meer nog dan bij Flinck. Vergeet de heldere, in classicistische stijl geschilderde historiestukken, die ingenieus zijn maar tam, eerder kamermuziek dan de beoogde symfonie. Het zijn de schuttersstukken en portraits historiés waarin de mannen echt uitblonken.

2. Muziektheater

The Secret Diary of Nora Plain (****)

Nora Fischer (zang), Remco Menting (slagwerk, synthesizer), Ragazze Kwartet. Tournee t/m 22 mei.

Met een handvol mededertigers heeft Nora Fischer een liedcyclus op touw gezet. Rode draad in The Secret Diary of Nora Plain: hoe overleef je in een digitale maatschappij die overal meekijkt en -luistert? Singer-songwriter Lucky Fonz III schreef de tekst, Morris Kliphuis, jazzhoornist en componist, leverde de muziek bij de dertien liederen. The Secret Diary of Nora Plain pakt vooral uit als een ode aan de rauwe popstem van Nora Fischer. Ze zingt loepzuiver en klassiek met een ontspannen swing.

3. Theater

HelloGoodbye (****)
Compagnie de Koe, tournee t/m 17 februari.

Luistert er überhaupt iemand naar een ander? Welkom bij HelloGoodbye, de nieuwste voorstelling van het Vlaamse gezelschap de Koe: een hilarisch theaterfeest dat wordt gevierd tussen wapperende kledingstukken, alsof de personages maar niet weg kunnen komen uit de garderobe. Er wordt gedanst, gestruikeld en gejongleerd met attributen als rondslingerende elektriciteitskabels, planken, glazen en rietjes en niet in de laatste plaats: woorden. En al die flarden tekst vormen een eenheid: een doorlopend discours over samenhang, betekenis, context, de kern der dingen - en het ontbreken daarvan. Heerlijk.

4. Theater

Eenzame Begeerte (****)
Theatergroep Suburbia, tournee t/m 27 januari.

Theatergroep Suburbia heeft het tweeluik Lunch - Bow of Ulysses van de Engelse schrijver Steven Berkoff teruggebracht tot de voorstelling Eenzame Begeerte. Berkoff was in de jaren tachtig hip: snoeiharde, met zwarte humor doordrenkte afrekeningen met de moderne mens, z'n egoïsme en z'n kapotte relaties, inclusief bedrog en slechte seks. Goed dat hij weer eens wordt gespeeld, die duivelse Berkoff.

5. Muziektheater

Bam! (****)
Door Percossa, tournee t/m 23 maart.

De vier percussionisten van Percossa kunnen uit alles, maar dan ook echt uit alles, klank en ritme krijgen. Op hoog niveau bovendien. Of het nu gieters, fietswielen, placemats, koffieblikken, toiletrollen, badeendjes of basketballen zijn. Voor Bam! vragen ze toeschouwers keukengerei mee te nemen naar het theater. De mannen beloven het na de pauze om te toveren tot percussiemateriaal.

6. Film

The Killing of a Sacred Deer (*****)
Regie Yorgos Lanthimos

Lanthimos' tweede Engelstalige film is een voorlopig hoogtepunt in zijn oeuvre, toegankelijker dan zijn eerdere werk, maar ook grimmiger. Duidelijk is dat het om schuld en boete gaat, maar ook om regels en hun uiterste consequenties. Wie legt wie zijn wil op? Wat is beter, onderwerping of verzet? Bepaalt het hart, of het hoofd? In The Killing of a Sacred Deer is wraak een bittere strijd zonder winnaars. Met Colin Farrell en Nicole Kidman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden