Een lid van Pussy Riot vrij, twee naar een strafkamp

Een Moskouse rechtbank heeft in hoger beroep de gevangenisstraf van Jekatarina Samoetsevitsj, een van de drie in augustus veroordeelde leden van Pussy Riot, omgezet in een voorwaardelijke straf.

MOSKOU - De andere twee vrouwen moeten de resterende tijd van hun twee jaar straf uitzitten in een strafkolonie. President Poetin had vooraf op televisie laten weten dat het goed was dat het drietal was gearresteerd en veroordeeld.

Samoetsevitsj werd direct vrijgelaten en zei buiten het gerechtshof, voordat ze rennend ontsnapte aan de tientallen journalisten die haar opwachtten, dat ze 'gemengde gevoelens' had. 'Ik ben blij natuurlijk, maar ook van slag over de meisjes.'

Sommigen zagen in de uitspraak hun vermoedens bevestigd over pogingen van de autoriteiten om een slag te slaan in de publieke beeldvorming rond het proces - dat volgens critici in en buiten Rusland een politieke schertsvertoning is. Volgens zegslieden van de regerende partij Verenigd Rusland toont de uitspraak aan dat de twee jaar strafkolonie voor twee Pussy Rio-leden hun eigen schuld is - en niet geweten kan worden aan een 'bloeddorstige rechtbank of een politiek bevel van hogerop'.

Tien dagen geleden ontsloeg Samoetsevitsj plotseling haar advocaten wegens meningsverschillen over de gevolgde strategie. Volgens een van haar ontslagen advocaten, Nikolaj Pozolov, deed ze dat nadat leden van de Publieke Kamer - een presidentieel adviesorgaan - tijdens een bezoek aan het drietal in de gevangenis druk hadden uitgeoefend om berouw te tonen.

'Ze dwingen iemand berouw te tonen en geven haar een voorwaardelijke straf en de twee anderen verdrinken ze totaal,' zei Pozolov al voordat het hoger beroep diende. De afgelopen weken werden de advocaten van Pussy Riot op de staatstelevisie aan de schandpaal genageld wegens hun vermeende gebrek aan professionalisme en hun scherpe politieke stellingnames.

Net zoals de overige twee veroordeelden, zei Samoetsevitsj gisteren dat het haar speet als het 'punkgebed' in de Christus Verlosser-kathedraal 'onbedoeld' de gevoelens van gelovigen had gekwetst. Ze toonde echter geen berouw en herhaalde dat het een politieke actie betrof tegen president Poetin en de 'politieke uitspraken van de Russische patriarch'.

Haar nieuwe advocaat, Irina Chroenova van de mensenrechtenorganisatie Agora, betoogde voor de rechter dat haar client maar 15 seconden in de kathedraal was geweest en al door bewakers naar buiten werd gewerkt voordat ze had kunnen deelnemen aan het punkgebed.

Familieleden, naasten en de advocaten van de veroordeelden ontkenden woensdag met klem dat er sprake is van enige tweespalt tussen de jonge vrouwen of hun achterban. Samoetsevitsj omhelsde haar twee vriendinnen voordat ze de rechtszaal werd uitgeleid. Haar vader verklaarde dat ze, nadat ze is uitgerust, 'zal vechten voor de andere meisjes'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden