Een lichtpuntje, ondanks ontbreken van happy end

Ordina Open..

Van onze verslaggever Mark van Driel

Amsterdam Het is al weer vijf jaar geleden dat de laatste Nederlander een ATP-toernooi won en de kans is niet groot dat Martin Verkerk (Amersfoort, 2004) snel een opvolger krijgt.

Raemon Sluiter zal de laatste zijn om te denken dat zijn verrassende finaleplaats op het gras van Rosmalen de opmaat is voor een zegetocht in het ATP-circuit. Hij ging zaterdag ten onder tegen de Duitser Benjamin Becker, zonder zicht te hebben gehad op de zege (7-6, 6-3).

De onverwachte opleving van Sluiter was, ondanks het ontbreken van een happy end, een lichtpuntje in de donkere dagen van het Nederlandse tennis. Maar net zo min als na de verrassende finaleplaats van Peter Wessels, twee jaar geleden in Rosmalen, valt nu te verwachten dat er snel meer gedenkwaardige prestaties worden geleverd.

Terwijl Becker gisteren met een privéjet naar Wimbledon werd gevlogen, zijn Sluiter en de andere Nederlanders weer veroordeeld tot lagere divisies van het tennis: de challengers en de futures. In Londen is de komende twee weken geen enkele Nederlander actief in het enkelspel.

Na zijn verlies treurde Sluiter niet al te lang. Hij realiseerde zich de winst van afgelopen week maar al te goed. Hij zal fors stijgen op de wereldranglijst, van 866 naar een plaats rond de 350. Dat vergemakkelijkt zijn leven aanzienlijk. ‘Dat scheelt weer vijftien futuretoernooien’, schatte hij snel in.

Bij futuretoernooien moeten tennissers doorgaans zelf ballen rapen. Prijzengeld wordt nauwelijks uitgekeerd. Toen Sluiter afgelopen maart na een jaar afwezigheid zijn rentree maakte, verdiende hij bij zijn eerste toernooi in acht partijen 645 euro. In Rosmalen streek hij in viereneenhalve wedstrijd (zijn partij tegen Marcos Baghdatis werd gestaakt wegens een blessure van de Cyprioot) 37 duizend euro op.

Zijn goede week heeft Sluiter alleen maar gesterkt in zijn beslissing om serieus werk te maken van zijn rentree. Hij heeft zichzelf anderhalf jaar gegeven om te zien waartoe hij als 31-jarige in staat is. Hij laat zich niet weerhouden door de wetenschap dat toptennis een spel van twintigers is. ‘Nu stoppen? Daar heb ik niet zo hard voor getraind’, zei hij zaterdag in antwoord op de suggestie dat Rosmalen een mooi afscheid zou kunnen zijn.

Sluiter richt zich niet op de concrete doelen, zoals het verbeteren van zijn beste positie op de wereldranglijst (46ste). Hij wil genieten van het leven als profspeler en ziet dan wel hoe ver hij reiken zal. Als hij het nog een jaar volhoudt, zal hij in Rosmalen zeker mogen terugkeren, al dan niet met een wildcard. Zijn stuntwerk redde het toernooi, dat het al snel moest stellen zonder belangrijke topspelers. De beste speler waartegen Sluiter uitkwam, stond op de ranglijst 47ste.

Na de spannende kwart- en halve finales viel de eindstrijd enigszins tegen. De sfeer is het stadion was mat. Sluiter en Becker waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. Ze hielden elkaar in evenwicht met sterke servicebeurten. Pas op 6-5 in het voordeel van Becker, haperde Sluiter. Hij verloor de eerste set, zonder dat zijn spel opvallend achteruit ging.

Het setverlies leek door zijn hoofd te spoken, want hij verloor prompt ook zijn volgende servicegame. Becker serveerde de partij vervolgens geroutineerd uit, alsof het dagelijkse kost voor hem was. In werkelijkheid behaalde de 28-jarige qualifier, die op de ranglijst 82ste stond, zijn eerste ATP-zege. Sluiter kreeg de hele partij niet een breakpoint.

‘Eigenlijk heb ik geen kans gehad’, bekende de Rotterdammer. ‘Halverwege ben ik misschien 5 procent teruggezakt. Hij ging er gelijk over heen. Dan kan grastennis plotseling heel snel gaan. Hij was de bessere Spieler heute.’

Hoewel Sluiter zijn vierde nederlaag in een ATP-finale incasseerde, besefte hij dat hij het beste had gemaakt van een voordelige loting. Hij was voorbereid op die mazzel, doordat hij zich bij zijn rentree door vakmensen heeft laten begeleiden, zoals coach Tjerk Bogtstra en fitnesstrainer Errol Esajas. Van zijn doelgerichte aanpak kunnen jonge Nederlandse tennisser nog wat opsteken, meende de finalist.

‘Ik heb niet het gevoel dat ik deze week kansen heb laten liggen. Ik heb het gevoel dat ik kansen heb gepakt. Dit is een droom geweest, maar een droom is een keer op. Nu is het de kunst om na zo’n high ook bij futures en challengers dit niveau te halen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden