Een licht parfum

Daniëlle Serdijn

Zeer eigenaardig. Deze ochtend langs de boekenkast gelopen en de geur van een licht, poederachtig parfum opgesnoven. Echtgenoot streng aangekeken. Is dat van jou, die dameslucht? Snuffelend gezocht naar de herkomst, diverse romans bepoteld en besnoven, en uitgekomen bij Good Luck door Christine Otten en Erik Kessels, waaruit, bij wijze van boekenlegger, een parfumkaartje steekt.


Op verzoek van de CPNB namen zij dit jaar het Boekenweekessay voor hun rekening. Kessels, kunstenaar en reclameman, selecteerde gevonden familie- en vakantiekiekjes. Daarop zijn steeds dezelfde onbekenden te zien. Otten liet zich inspireren en noemde hen Betty en Pierre Vincent, de foto's gebruikte zij als basis voor hun fictieve biografie. Leuk idee. En niet onaardig uitgevoerd; het boekje ziet er aanlokkelijk uit, en ruikt ook nog eens heerlijk.


De verzameling plaatjes, vermoedelijk uit circa 1970, is echter zo sterk, dat ze de verbeelding vanzelf al aanwakkeren. Ottens verhaal is niet slecht - zij laat het Betty's dochter vertellen - maar welhaast overbodig naast de foto's. Hetzelfde geldt voor de bijgeleverde odeur. Die roept associaties op die ruimschoots in de foto's besloten liggen. Lekker, dat wel, maar het eigen inbeeldingsvermogen protesteert bij dergelijke werkeloosheid.


Christine Otten & Erik Kessels: Good Luck.


CPNB; 144 pagina's; € 6,-, inclusief parfum € 24,95 (vanaf 16 maart).


ISBN 978 90 5965 128 9.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden