Een lichaam vol kogels ga je niet reanimeren

Enkele weken geleden ontstond er ophef over het reanimatiebeleid in de Meavita Woongroep te Den Haag. Het zou goed zijn als deze ophef een maatschappelijk debat op gang zou brengen....

Nu is het zo dat in praktisch alle gevallen van adem-en/of hartstilstand wordt gereanimeerd. Naar verluidt is in het leger de instructie dat er altijd gereanimeerd moet worden, tenzij hoofd en romp duurzaam van elkaar gescheiden zijn. Ook in de burgermaatschappij gaat het steeds meer die kant op. Op tv zijn we regelmatig getuige van reanimatiepogingen bij slachtoffers van geweld. Je hoeft niet medisch geschoold te zijn om te kunnen bedenken dat het volslagen zinloos is om iemand die doorzeefd is met kogels te reanimeren. In zo'n geval bloed je alleen maar sneller dood, doordat de bloedsomloop, en daarmee de bloedingen, kunstmatig op gang worden gehouden.

Er treedt een soort pavlovreactie op als iemand dood dreigt te gaan. Als kippen zonder kop springen we er bovenop. Een schrijnend voorbeeld daarvan was de manier waarop een hoogbejaarde buurtgenote aan haar levenseinde kwam. Na meerdere infarcten was haar hart zodanig verzwakt dat ze zelfs in rust vaak hartklachten had. In alle eenzaamheid bracht ze dagelijks enige uren op een stoel in de schuur door omdat ze dan het minste last had. Toen haar hart het uiteindelijk opgaf zijn huisarts en ambulancepersoneel meer dan een uur aan het reanimeren geweest. Met welk doel?

De kans dat een reanimatiepoging buiten het ziekenhuis slaagt is schrikbarend klein. En van degenen die het leven erdoor behouden loopt ook nog eens een aanzienlijk deel, ten gevolge van zuurstofgebrek, een hersenbeschadiging op.

Als er vandaag een medicijn tegen kanker zou worden ontdekt met zo'n grote kans op ernstige schade en overlijden, zou het nooit op de markt komen. Maar van reanimeren lijken we maar geen genoeg te krijgen.

Via de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie kun je een niet-reanimerenpenning verkrijgen. Die hang je om je hals, zodat direct duidelijk is dat je niet gereanimeerd wilt worden. Ik heb horen zeggen dat ambulancepersoneel de instructie heeft om zo'n penning te negeren omdat hij geen rechtsgeldigheid heeft.

Het is hoog tijd voor een discussie over reanimatie. Hopelijk worden er in de toekomst minder vaak zinloze en ongewenste pogingen gedaan om mensen koste wat het kost in leven te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden