Een letterblinde schrijfsigaar

Computers kunnen veel, zo bleek een week geleden maar weer eens. In New York moest de Russische grootmeester Gary Kasparov zijn gelijke erkennen in een door twaalf Israëlische programmeurs ontworpen computerprogramma....

Peter van Ammelrooy

Maar computers kunnen niet álles. Van het menselijk handschrift weten moderne pc's bijvoorbeeld nog weinig chocola te maken. Om die reden worden tablet-pc's - computers met een elektronisch notitieblok - nog amper aangeprezen als wondermachines die het menselijk gekrabbel kunnen omzetten in digitale cijfers, letters en symbolen. De kwaliteit van de handschriftherkenning is nog niet om over naar huis te schrijven. Geschreven teksten slaat de tablet-pc op als tekeningen.

Tweeduizend tot drieduizend euro voor zo'n hightech kleitablet is een hoop geld en een hoop gezeul, hebben ze bij Logitech bedacht. Het Zwitserse technologiebedrijf bedacht een alternatieve route om handgeschreven informatie in de computer te krijgen: de IO Personal Digital Pen.

De IO oogt als een zwart-grijze bolknak en is voorzien van een standaard ballpoint-kop, waarmee letters op papier kunnen worden geschreven. Boven de echte pen zit een miniscuul cameraatje dat alle schrijfbewegingen op het papier in zijn geheugen opslaat. Dat geheugen heeft ruimte voor veertig vellen (A4) met notities.

Om de documenten te lezen moet de IO in een speciale standaard worden geplaatst, die met een kabel verbonden is met de pc. Staat de pen in de standaard, dan zet de software alle documenten uit het IO-geheugen over op de harde schijf van de computer.

Hoewel de bolknak-vorm soepel in de hand ligt, schrijft de IO als een sigaar. Het is alsof je vijf ballpoints tegelijk in je hand houdt, waarvan er maar eentje daadwerkelijk inkt op het papier smeert. De IO weegt dan ook net geen 50 gram (zonder dop), tegen 7 gram voor een doorsnee pen.

Een ander belangrijk bezwaar betreft de documenten die uit de IO komen. Net als met de krabbels op een tablet-pc eindigt de gebruiker met tekeningen van zijn notities. Er ontbreekt de mogelijkheid om de handgeschreven teksten letterlijk om te zetten naar digitaal schrift. Tekst toevoegen of veranderen is onmogelijk.

Uit kostenoogpunt is de IO met een adviesprijs van 249 euro stukken goedkoper dan een doorsnee tablet-pc. Wat de prijs echter opdrijft, is het speciale digitale papier dat nodig is om de teksten in de computer te krijgen. Op dit papier staan controlevakjes die moeten worden aangevinkt om de IO te laten weten dat het ding een nieuw document moet aanmaken of afsluiten. Voor een blocnote van honderdzestig vellen moet op 8 tot 9 euro worden gerekend.

Met gebruik van een ander vakje op het digitale papier kan ook een e-mailbericht worden opgesteld. Daarbij maakt de IO wel gebruik van handschriftherkenning, om het adres van de ontvanger van handgeschreven krabbel naar digitaal schrift om te zetten. Daarvoor moeten de karakters in een e-mailadres (technolab@volkskrant.nl) in afzonderlijke vakjes worden gepriegeld.

Het blijkt een moeizame exercitie te zijn: de IO is een letterblinde schrijfsigaar. Ongeveer een op de tien letters wordt fout geïnterpreteerd, en geen enkele keer wordt het apestaartje (het symbool @) herkend. De geschreven tekst wordt als een plaatje aan de e-mail vastgemaakt, wat deze normaal zo slanke documenten flink zwaarder maakt bij verzending.

De IO Personal Digital Pen is al met al nog niet de wonderstift die de kloof tussen handschrift en digitale tekst overbrugt. Misschien kunnen die twaalf Israëlische programmeurs die Kasparov afgelopen week voor aap hebben gezet, iets beters verzinnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden