Een lesje voor de media

Charles Bromet en Willem Vissers

Henk Kesler, directeur van de KNVB, was enigszins verbaasd, donderdagavond aan de telefoon. De NOS zou hem meteen bellen na de uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA over Feyenoord. Maar de NOS belde helemaal niet.

`Misschien was de NOS vooral geïnteresseerd in een zware straf', zei Kesler.
Wie weet. Feyenoord kreeg `slechts' een boete, van 125.000 euro, en twee wedstrijden voorwaardelijk zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar.

Is dat dan geen zware straf? Moeilijk in te schatten. Oud-voorzitter Michael van Praag van Ajax, specialist op het gebied van veiligheid, voorzitter zelfs van de veiligheids- en stadioncommissie van de UEFA, vertelde in het AD dat al die prognoses vooraf hem tegen de borst hadden gestuit. `Ik heb me vooral aan de over elkaar heen struikelende mensen in de media geërgerd, die Feyenoord al voor jaren verbannen zagen worden.'

Want zo was het. Hoeveel berichten begonnen niet ongeveer zo: Feyenoord moet na ongeregeldheden in Nancy rekening houden met een zware schorsing, mogelijk met jarenlange verbanning uit Europa.

Nou gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat niet alleen de media die verwachting uitspraken, maar ook mensen van Feyenoord zelf. En misschien was daartoe ook wel enige aanleiding. Blijkbaar had Feyenoord, net als in de tijden van Israel en Laseroms, een ijzersterke verdediging, deze keer op juridisch vlak. En Feyenoord stond sterk door de waarschuwingen vooraf en het knullige optreden van de Franse autoriteiten.

De les is deze, ook voor de media: ga niet te snel op de stoel van een ander zitten, zeker niet op die van de rechtsprekende. Daar zijn andere mensen voor.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden