Een lelijk prul uit mijn kamer

Gemma Venhuizen (18) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. Wie weet word ik als uitwonende student vanzelf netjes...

Gemma Venhuizen

Zaterdagochtend stond mijn moeder in mijn kamer. 'Goeiemorgen! Heb jij nog vuile was?' Geeuwend raapte ik wat sokken en bh's bij elkaar en bracht ze naar de wasmand. Intussen had mijn moeder de ramen opengezet. Met een hoopvol 'ruim je je bureau nog even op?' vertrok ze.

Zo gaat het al jaren, iedere zaterdag. Mijn moeder voert een verloren strijd. Elke ochtend, als ik vijf minuten voor vertrek wanhopig mijn studieboeken zoek, neem ik me voor mijn kamer uit te mesten. Maar als ik 's avonds thuiskom ben ik moe, en in het weekend heb ik wel wat belangrijkers te doen.

Nu het bijna 5 december is, word ik een beetje zenuwachtig. Mijn vader citeerde vanochtend een oud Sinterklaasgedicht:

Je doolt huilend rond door een kamer vol troep /Vol stinkende sokken en caviapoep /Je kruipt door een berg vuil ondergoed /En je weet niet hoe je eruit komen moet /Maar daar, die man op dat witte paard /Met gouden staf en lange baard /En zijn goede knecht met die zak marsepein /Zouden zij misschien je redding zijn? /Je klampt ze aan en stamelt zacht: /'Oh Sint, help mij toch in uw goedheid en macht' /Maar schamper lachend antwoordt Zwarte Piet: /'Nee schat, we zijn je moeder niet!'

Bij het gedicht zat een bordje met de tekst: 'Je moeder werkt hier niet, dus ruim zelf je rommel op.' Tenminste, ik geloof dat dat erop stond. Want het bordje is allang bedolven onder de troep.

Soms denk ik dat ik beter op kamers kan gaan. Wie weet word ik dan vanzelf netjes. En ik kan met geen mogelijkheid al mijn rotzooi meenemen naar een kamer van twee bij drie meter.

Oude Fancy's en proefwerken zullen in de papierbak verdwijnen. Ik zal afstand moeten doen van dingen met een verhaal.

De eerste stap zet ik vanavond, op het sinterklaasfeest van mijn studentenvereniging. Geen feest met surprises en gedichten, maar een dobbelfeest. Wie een zes gooit mag een cadeautje uitpakken. Voor het LiberSinterklaasfeest neemt iedereen twee pakjes mee. Het ene moet iets leuks bevatten, ter waarde van vijf euro. In het andere pakje stop je een lelijk prul uit je kamer.

Toch eens kijken of ik dat bordje nog ergens kan vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden