Een leeg Heinekenglas voor een 'jofele' crimineel

Het was een bijzondere jongen, en dat was-ie: Cor van Hout, Heinekenontvoerder en een keiharde crimineel, na twee mislukte pogingen vrijdag toch nog omgelegd....

In de Jordaan houdt de stoet een korte pauze. Van Hout (45), vrouw en twee kinderen, was een getapte jongen en deze wijk was zijn favoriete. De waardering was wederzijds; ondanks zijn misdaden - veroordeeld wegens kidnapping en drugshandel - was hij in brede kringen toch vooral 'die jofele gozer', die snel en vaak doorkwam met een rondje voor het hele café, vooral rondom het Leidseplein of bij Ajax. Ingewijden voorspellen een massale opkomst in de Jordaan.

Voetballiefhebber dus (kort na zijn - eerste - vrijlating verscheen Van Hout pontificaal op het ereterras van Ajax), maar ook een dierenvriend. Vooral paarden genoten zijn belangstelling, en niet alleen vanwege het wedden. Al op jeugdige leeftijd droomde Van Hout, de klassiek kansarme volksjongen, van een eigen paardenstal. Die hij ook kreeg, dankzij een op dubieuze wijze verkregen vermogen, nog voordat hij met vier Amsterdamse 'bloedgabbers' in 1983 Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer ontvoerde. Juist daarom gaat Van Hout met paarden naar zijn laatste rustplaats.

De belangstelling komende vrijdag komt niet alleen uit Van Houts uitgebreide vriendenkring. 'In de onderwereld moet je altijd de laatste eer bewijzen', zegt misdaadverslaggever Bas van Hout (geen familie). 'Er zal zorgvuldig worden gekeken wie er bij is en wie niet. Als je niet komt, ben je verdacht. Je laadt de verdenking op je dat je toch iets met de liquidatie hebt te maken.' Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is het met zijn collega eens, maar wil toch vooral wijzen op het karakter van Cor van Hout, 'een bijzondere jongen'.

Bijzonder, zacht uitgedrukt, is de belangstelling van afgelopen weekeinde. Zaterdag en zondag werden tientallen bloemenboeketten gelegd op de plek waar Van Hout werd neergeschoten. Bizar: midden in het bloemenbed staat een leeg bierglas van Heineken.

De Vries zal het begrijpen, want hij raakte bevriend met Van Hout, nadat hij de ontvoerder van Heineken twintig jaar geleden in de Cariben op het spoor was gekomen. Hij schreef er een boek over. De Vries: 'Van Hout bleef de ontvoerder en ik de journalist. Niettemin is er een heel bijzondere vriendschapsband ontstaan, er was chemie. Tegenover de politie hield hij zijn kaken op elkaar, tegen mij vertelde hij het verhaal. Het werd de enige vriendschap die ik ken waarin je volstrekt eerlijk tegen elkaar bent.'

Nadat De Vries in Paraguay een van de andere Heinekenontvoerders op het spoor was gekomen, bekoelde de relatie. Na ruim twee jaar waren ze weer vrienden. Daags voor zijn liquidatie had Van Hout nog contact met De Vries. De misdaadverslaggever was vrijdag als een van de eersten ter plekke en zal in de Jordaan prominent aanwezig zijn. Met een onbekend, maar in ieder geval groot aantal andere Nederlanders.

Hetgeen nieuwsgierig maakt naar die overige spraakmakende begrafenissen van criminelen. De mooiste tot nu toe was die van 'Giorgio' Nuyens, bijgenaamd Schorre Gerrit. Tien jaar geleden werd zijn kist in scheepskonvooi en bedolven onder vele duizenden rode rozen door de Amsterdamse grachten gevaren. Aan boord alle Goodfellas van Mokum, sommigen in de boeien, omdat zij voor de gelegenheid slechts een dag op vrije voeten waren gesteld.

Bloemen ook tijdens de laatste tocht van Sam Klepper, die in het najaar van 2000 op gewelddadige wijze om het leven kwam voor zijn appartement in een Amsterdams winkelcentrum. Het laatste eerbetoon aan Klepper liep uit op een ordinaire show van machtsvertoon en provocatie.

Met Cor van Hout zal het rustig blijven, zo voorspellen de experts. Bart van Hout: 'Ingetogen, denk ik. Te vergelijken met Jan Femer en Klaas Bruinsma.' Topgun Femer werd een maand voor Klepper doodgeschoten. Bruinsma, de tot nu toe enige echte padrino van de polder, werd in 1991 omgelegd voor het Hilton in Amsterdam. Beide begrafenissen trokken niet of nauwelijks aandacht.

De aangehouden metgezel van Van Hout is zondag vrijgelaten. De 45-jarige man bleek niet de eigenaar van het vuurwapen dat in zijn auto werd gevonden De toestand van Van Houts bodyguard, die bij de schietpartij zwaargewond raakte, blijft kritiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden