Een kwestie van tijd

HET huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met de Argentijnse Máxima Zorreguieta lijkt slechts een kwestie van tijd. Anderhalf jaar nadat premier Kok haar tot 'vriendin' van de kroonprins bestempelde, verschenen de geliefden deze week voor het eerst samen in het openbaar....

Het openbare optreden van Máxima en Willem-Alexander volgt op een periode waarin het debat over het verleden van de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, weer is opgelaaid. Deze week maakte D66-Kamerlid Van Walsem de tongen los met zijn uitroep: 'Máxima kan mijn koningin niet zijn', onder verwijzing naar de misdaden die zijn gepleegd door het Argentijnse regime waarvan vader Zorreguieta als minister deel uitmaakte.

Van Walsem kreeg terecht de kritiek dat hij de dochter verantwoordelijk stelt voor de daden van haar vader, terwijl die haar niet aan te rekenen zijn. Niettemin raakte het Kamerlid wel een gevoelige snaar, met name bij de PvdA. De grootste regeringpartij ondersteunde in de jaren zeventig protestacties tegen de Argentijnse junta. De huidige voormannen, Kok (als FNV-voorzitter) en Melkert (als PPR-lid), lieten zich destijds niet onbetuigd.

Met het naderen van het moment van de huwelijksaankondiging komen zij in een lastig parket. Premier Kok moet het huwelijk met de koningin bespreken terwijl zijn eigen achterban onrustiger wordt, niet het minst door het morele appèl van Kamerlid Saskia Noorman-Den Uyl. Die heeft gesteld dat er voor vader Zorreguieta 'publiekelijk geen plaats is'; een opvatting die, zo blijkt uit enquêtes, gedeeld wordt door een groot deel van de bevolking. Het huwelijk wordt toegejuicht, maar vader Zorreguieta kan maar beter weg blijven - van het bordes en uit de koets. Voorziet het protocol toch in een zichtbare rol voor hem, dan kunnen rellen bij het huwelijk in Amsterdam onmogelijk nog als een verrassing komen.

Premier Kok zal Beatrix ervan moeten doordringen dat voor vader Zorreguieta slechts een ondergeschikte rol kan zijn weggelegd. Bovendien zal hij dat standpunt op het moment van de huwelijksaankondiging aan de bevolking moeten uitleggen. Van Máxima en Willem-Alexander kan niet worden verlangd dat zij expliciet afstand nemen van respectievelijk haar vader en zijn schoonvader. Wel zouden zij de sympathie van velen winnen, wanneer zij op enigerlei wijze hun medeleven betuigen met de slachtoffers van het regime-Videla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden