Een kwestie van geven en nemen

Koningin Beatrix begint vandaag aan een tiendaagse reis langs de zes Antillen-eilanden. Het is haar eerste bezoek sinds de bestuursstructuur tussen Nederland en de Antillen werd aangepast op 10 oktober 2010. En hoewel er over en weer wordt gemord, profiteren Nederland en de Antillen ook van elkaar.

JEAN MENTENS

ARUBA

Wat heeft Nederland aan Aruba?

Zie Curaçao.

Wat heeft Aruba aan Nederland?

Zie opnieuw Curaçao. Al komen er vooral Amerikaanse toeristen.

--------------------------------------------------------------------------------

BONAIRE

Wat heeft Nederland aan Bonaire?

Als de relatie met Curaçao verder verzuurt, kan Bonaire bepaalde functies van dat eiland overnemen (zie Curaçao). Door de gemeentelijke status heeft Nederland op Bonaire meer grip op die situatie.

Bonaire - met amper 15.000 inwoners - is voor rijke Nederlanders de ideale plek om een huis te hebben en tot rust te komen. De dichtheid per duizend inwoners aan BN'ers en mensen uit de Quote 500 is waarschijnlijk het grootst op Bonaire.

Wat heeft Bonaire aan Nederland?

Zie Saba en St. Eustatius

--------------------------------------------------------------------------------

SABA

Wat heeft Nederland aan Saba?

Op de Sababank, het rif voor de kust van het kleinste eilandje van het koninkrijk, is al in de jaren tachtig olie ontdekt. Voor exploitatie is alle wet- en regelgeving reeds op orde. Het probleem is dat de Sababank ook een rijk, delicaat maritiem natuurgebied is dat nog niet zo lang geleden tot zeereservaat is verklaard.

Wat heeft Saba aan Nederland?

Saba ondervindt dezelfde problemen als St. Eustatius en Bonaire nu ze een gemeente van Nederland zijn geworden: er zijn beloften gedaan die niet goed worden nagekomen.

--------------------------------------------------------------------------------

ST. EUSTATIUS

Wat heeft Nederland aan St. Eustatius?

Op het eilandje de helft zo groot als Schiermonnikoog herbergt een olieopslagplaats van ruim 13 miljoen vaten olie. Die capaciteit wordt in de komende jaren verdubbeld. Nu het eiland een gemeente is van Nederland, vallen de miljoenen aan belastingen die dat opbrengt toe aan de Nederlandse schatkist. Als goed wordt onderhandeld met eigenaar NuStar, kan uit die opbrengst niet alleen de begroting van het eiland worden gedekt, er blijft voldoende geld over om in Nederland of op de andere BES-eilanden andere dingen mee te doen.

Wat heeft St. Eustatius aan Nederland?

Er zijn betere voorzieningen, betere gezondheidszorg en beter onderwijs beloofd, maar daar is in het eerste jaar van de nieuwe gemeentelijke status nog niet veel van terecht gekomen.

--------------------------------------------------------------------------------

ST. MAARTEN

Wat heeft Nederland aan St. Maarten?

Trustkantoren helpen honderden in Nederland gevestigde multinationals of ultrarijke individuen met hun 'belastingsplanning' - sommigen zeggen belastingontduiking. Vele tientallen miljarden passeren langs de 'Antillen-route'.

St. Maarten moet de voorpost van Nederland worden voor de Grote Antillen (Hispaniola, Cuba, Jamaica, Puerto Rico) en overige eilanden. Die regio telt 40 miljoen inwoners. Princess Juliana International Airport is nu al de tweede luchthaven in de noordoostelijke Cariben. Het is de hub voor passagiers uit kleinere Caribische eilanden die door willen vliegen naar de VS of Europa.

Wat heeft St. Maarten aan Nederland?

De schuldsanering die is afgesproken in de aanloop tot 10-10-10 loopt nog. Diverse ontwikkelingsprojecten zitten in wisselende fases van afwikkeling.

Paspoort

Toerisme uit Nederland

--------------------------------------------------------------------------------

CURAçAO

Wat heeft Nederland aan Curaçao?

In de territoriale wateren ligt zeer waarschijnlijk olie en gas. De olievoorraad zit diep en exploitatie is alleen maar rendabel bij een voldoende hoge olieprijs.

Trustkantoren (zie St. Maarten)

Nederland wil Curaçao gebruiken als handelsspringplank naar Zuid-Amerika waar forse groeicijfers worden gerealiseerd. Hoewel de Isla-raffinaderij oud is, versleten en vervuilend, geldt de installatie - ooit de grootste ter wereld - als strategisch voor het Koninkrijk. Honderden pensionados genieten in hun tweede woning van de excellente lokale fiscale voordelen die speciaal voor dit soort vijftigplussers zijn ontworpen.

Op Curaçao is een grote Nederlandse militaire aanwezigheid en een Amerikaanse 'Forward Operation Location' (FOL) basis.

Wat heeft Curaçao aan Nederland?

Schuldsanering en ontwikkelingsprojecten (zie St. Maarten)

Het Nederlandse paspoort geeft de Caribische houders onbelemmerd entree tot bijna alle landen ter wereld.

Voor Curaçaose tieners is er na hun middelbare school weinig of geen gelegenheid verder te studeren op het eiland. Jaarlijks vertrekken rond de vijfhonderd studenten naar Nederland.

Toerisme is de motor van de Curaçaose economie. Met bijna 40 procent vormen de Nederlandse vakantiegangers de grootste groep. In 2010 kwamen er een recordaantal van 140.183 naar het eiland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden