Een kwartier geluk is mooi, langer is gevaarlijk

Peter Middendorp

Het moet heerlijk zijn als lijstaanvoerder aan de winterstop te beginnen, zoals PSV doet. Zoiets geeft moed, voldoening, vertrouwen. De gevoelswaarde van een winterkampioenschap zal op schaal vergelijkbaar zijn met een voorsprong in de rust.

Er is ook een verschil. Een voorsprong in de rust is de beste garantie die je kunt krijgen om de wedstrijd vervolgens ook als winnaar af te sluiten. Daarbij vergeleken heeft de winterkampioen statistisch veel minder kans de competitie te winnen. Dat denk ik, tenminste, dat voel ik zo. De vraag is: hoe komt dat?

Een rust duurt een kwartier. Een voorsprong is dan een uitstekende uitgangspositie. Hij geeft rust. In het tijdsbestek van een kwartier heeft die rust een positief effect, hij haalt spanning weg, topt de ongezonde spanning af, en geeft er een paar stoten testosteron, dopamine en zelfvertrouwen voor terug.

Een winterstop daarentegen duurt veel langer. Tijdens een lange winterstop is er helemaal geen ongezonde spanning, er hoeft niets te worden afgetopt. Sterker: een beetje spanning in de winterstop - het moet natuurlijk niet te gek worden - is dan helemaal niet gek. Zeker niet bij deze leeftijden en inkomens.

Na de wedstrijd tegen Feyenoord, ternauwernood door PSV gewonnen, zei Jetro Willems (PSV): 'Dit voelt goed. Dit is ook een dreun voor Ajax.' Het deed een beetje denken aan een interviewtje met Dries Mertens, kort voordat een zekere titel met donderend geraas uit zijn beteuterde handen viel: 'Dit was de kampioensoverwinning, hoor. Iedereen zegt het. O, wat smaakt het lekker.'

Wat zal Willems de komende weken doen, probeer ik mij voor te stellen, als hij 's ochtends de wekker hoort en buiten is het nog koud en donker - extra trainen? Wat doen Jordy Clasie en Davy Klaassen als komende weken hetzelfde gebeurt?

Een mens is al gauw te lang gelukkig. Daar komt het op neer, dat kunnen we nu wel veilig concluderen. Een kwartier geluk is mooi, langer is gevaarlijk.

In de winterstop kun je het beste tweede staan. Tweede van de eerste seizoenshelft is de beste plek. Of derde, een goeie tweede. Er zijn ook maar weinig sporten waarin het gunstig is om halverwege op de eerste positie te fietsen of te schaatsen. Vlak voor de finish zit je iemand bij voorkeur in het achterwiel. Net 100 meter van het rechte stuk gehad, de laatste bocht nog niet in zicht - het beste loop je niet vooraan.

Hoewel: er zijn ook genoeg sporten waarin dit niet opgaat natuurlijk, zoals golf of tennis. Of boksen - oei, ja, vooral boksen. Hoe zit het dan? Misschien verhouden de rust en de winterstop zich wel op dezelfde manier tot elkaar als een wedstrijd en een competitie. In de eerste gevallen is het gunstig vooraan te staan, in de tweede veel minder, of helemaal niet.

PSV is hoe dan ook een mooie, terechte en waardige winterkampioen. Bij Ajax en Feyenoord zullen ze zeggen: geniet ervan.

Reageren? p.middendorp@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden