Een kunstwerkje uit de bossen van Singapore

Het 'schild' van een tropische spin neemt onder uv-licht een felgroene kleur aan.

null Beeld Science Photo Library
Beeld Science Photo Library

Een kunstwerkje van 30 millimeter breed. Onder het felgroene, roodgevlekte 'schild' zit een tropische spin verborgen. Dit extravagante schild is een verhard gedeelte op de bovenzijde van het achterlijf.

De kans dat u dit beestje ooit in deze kleurenpracht ziet is uitgesloten. De foto is namelijk genomen onder ultraviolet licht, net buiten het spectrum dat het menselijk oog kan waarnemen. De fotograaf had meer dan vijftien pogingen nodig, de spin bleef maar bewegen.

Door de weerkaatsing van ultraviolet licht is het achterlijf groen gekleurd, normaal zijn deze spinnen wit, geel of rood van kleur. Deze kleuren zijn waarschuwingskleuren. Zelfs onder ultraviolet licht is de spin fel van kleur. Voor veel vogels - die ultraviolet licht wel kunnen waarnemen - een teken het dier niet te eten.

Ook de uitsteeksels op het achterlijf zorgen ervoor dat de spin minder snel wordt opgegeten. Dit achtpotige, wriemelende hapje in je mond krijgen zonder geprikt te worden is een hele klus.

Daarnaast geven de lange puntige uitsteeksels aan dat dit exemplaar waarschijnlijk een vrouwtje is. Bij mannetjes beperken de stekels zich tot stompe driehoekjes.

Op de grote stekels zijn kleinere haartjes te zien. Spinnen zijn van nature harig, maar of deze haartjes een functie hebben is niet bekend.

Deze spin behoort tot de wielwebspinnenfamilie, waar ook de bekende kruisspin deel van uitmaakt. Spinnen uit deze uitgebreide familie (ongeveer drieduizend soorten) weven wielvormige webben om prooien te vangen.

De soort op de foto versiert de bossen van Singapore met zijn ragdraden. Een klein kunstwerkje speelt zo zelf voor kunstenaar.

Uitleg: Sjef van Overdijk van Dierenpark Oliemeulen in Tilburg en Peter Koomen van het Natuurmuseum Fryslân.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden