Een koele zomergast

Wat is me een dag later bijgebleven van Zomergasten? Een gereserveerde gaste, een voorbeeldige gastheer, een flard van een favoriet tv-fragment, de vage echo van een conversatie....

In een decor van kunstzinnige windschermen – het gedempte licht deed vermoeden dat de zon weer een lange dag achter de rug had – maakte Britta Böhler, advocate van calan en Volkert, haar opwachting. Joost Zwagerman was de presentator en in plaats van de vertrouwde openingstune had het wondermooie Icy blue heart van John Hiatt moeten klinken. ('She came on to him like a slow moving cold front') Zwagerman cijferde zichzelf verder weg dan hij ooit gedaan zal hebben en deinsde onmiddellijk terug als zijn gaste vond dat een onderwerp afdoende was behandeld, zoals in het gesprek over Volkert. Maar Böhler, een vrouw met de allure van Joan Haanappel, gaf niet meer weg dan een glimlach, zo'n superieure vrouwenglimlach waarmee zelfs de Zwagermannen onder ons tot sukkelaars worden gedegradeerd.

('He said: I have melted some hearts in my time, dear, but to sit next to you, Lord, I shiver and shake.')

Het zal geen toeval zijn geweest dat een dag voor de uitzending bekend werd dat Britta Böhler de verdediging van het echtpaar De Roy van Zuydewijn op zich zal nemen. Met een bijgaand fragment van Beatrix' huwelijk was het in elk geval een mooi opstapje naar een boeiend gesprek over het sprookje van de monarchie en de wenselijkheid van een republiek. Maar het kwam er niet van.

Een aarzelende vraag, een halfbakken antwoord en er snorde alweer een nieuw fragment in de projector. Het is de ijzeren succesformule waarmee Zomergasten zich zo vaak in de eigen staart bijt. Zeker voor debuterende presentatoren zijn die fragmenten als vluchtheuvels om even op adem te komen.

Zelfs in het laatste uur, waarin Britta Böhler zich op haar professie liet aanspreken, leverde weinig op. Na een discussie tussen de filosofen Foucault en Chomsky ging het over absolute rechtsregels en een vraaggesprek met RAF-advocaat Otto Schily nodigde uit tot een visie op het politiek engagement in de advocatuur. Het kwam er opnieuw niet van, hoe hard de arme Joost Zwagerman ook zijn best bleef doen. ('But under the frost, well, he thought he detected a warm blush of red and a touch of her knee.')

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden