Een koelbloedige tovenaar uit Ghana

Geen Ronaldo vanavond in het theater van Leeds United, wel Anthony Yeboah, 31 jaar, Ghanees, aanvaller en verzot op Yorkshire pudding naar het schijnt....

PAUL ONKENHOUT

EEN NIEUWE Cantona, jubelden de fans van Leeds United en de shirts met nummer 21 waren niet aan te slepen. Franz Beckenbauer noemde hem een kruising tussen Pele en Carl Lewis en BBC-commentator en oud-speler Brooking meende vorige maand een 'tovenaar' aan het werk te hebben gezien.

En Anthony Yeboah? Anthony Yeboah scoort, drie maal bijvoorbeeld tegen AS Monaco in de eerste ronde van de UEFA Cup, en vindt het allemaal wel best. Als ze maar niet aan zijn kop zeuren.

In een van de spaarzame interviews met hem vertelde de Ghanees onlangs dat hij verzot is op Yorkshire pudding. Die opmerking smaakte de fans in Leeds uitstekend. De vraag of Yeboah zich daadwerkelijk laaft aan de regionale specialiteit, deed het er niet toe.

Nog appetijtelijker zijn de doelpunten van Yeboah; in het BBC-programma Match of the Day raakten de commentatoren eerder dit seizoen niet uitgepraat over de manier waarop hij de doelverdedigers van Liverpool en Southampton passeerde.

Yeboah kan toveren, werd in de studio geconcludeerd, Yeboah is het beste dat de Engelse kampioen van 1992 kon overkomen, Yeboah is het antwoord van Leeds United op Manchester United (Cantona) en Blackburn Rovers (Shearer), Leeds loves Yeboah, enzovoort.

Yeboah kan met beide benen schieten, is net zo geniepig als de meeste verdedigers en heeft in Europese duels een scoringspercentage van bijna honderd. In de Duitse en Engelse competitie maakte hij gemiddeld één doelpunt per twee wedstrijden. Weinig aanvallers zijn zo koelbloedig en tegelijkertijd meedogenloos voor het doel als hij.

Maar weinig aanvallers hebben zo lang moeten wachten op erkenning. FC Saarbrücken haalde hem in 1988 naar Duitsland, nadat Borussia Dortmund hem had afgetest, maar de toenmalige trainer Schlappner vond dat een onverstandige zet en hield hem voortdurend buiten de ploeg.

Bij Eintracht Frankfurt wisten de trainers Berger en Stepanovic zich evenmin raad met de aanvaller. Pas onder Toppmöller brak hij door: 'Want Yeboah is de beste spits die we ooit in Duitsland hebben zien spelen.'

Twee maal werd hij topscorer van de Bundesliga en als eerste Afrikaan was hij aanvoerder van een Duitse profploeg, maar op Yeboah was altijd wel wat aan te merken. Maak nooit ruzie met de Ghanees die lui is, althans dat vond Eintracht Frankfurt-trainer Heynckes, en lak heeft aan gezag. Wie hem niet voldoende respecteert, krijg problemen.

Heynckes nodigde de spelers van Eintracht Frankfurt eind vorig jaar uit voor een extra training, want de conditie van de profs liet wat te wensen over, meende hij. Maar in looptrainingen ziet Yeboah geen heil en met de andere buitenlanders in Frankfurt, Jay-Jay Okocha en Maurizio Gaudino, bleef hij thuis.

Als enige had Yeboah bij de dokter geen briefje gehaald. Op de vraag waarom hij niet was komen opdagen, antwoordde hij dat hij geen zin had. Woedend was Heynckes, maar hoe ver kan een trainer gaan als een van zijn beste en kostbaarste spelers dwars gaat liggen?

Een boete dus maar weer en het conflict escaleerde. Heynckes noemde Yeboah een slechte prof die weigerde zich de Duitse taal machtig te maken, Yeboah noemde op zijn beurt Heynckes een racist en toen was het gedaan met de relatie. Verzoeningspogingen haalden niets uit en Yeboah werd voor tien miljoen gulden in de verkoop gedaan.

Ook Gaudino en Okocha moesten vertrekken. 'Met deze heren kan niet worden samengewerkt', sneerde voorzitter Ohms.

Bayern München toonde als eerste belangstelling, maar omdat Eintracht vreesde een concurrent in de kaart te spelen, werd het aanbod afgewezen. In een wanhopige poging om de club het UEFA Cup-toernooi binnen te loodsen, begon Leeds-manager Wilkinson in december 1994 de onderhandelingen.

In totaal praatten club en speler zestien uur met elkaar, in twee gespreksronden. Yeboah deed er alles aan om Leeds af te schrikken: hij schermde met belangstelling van een Spaanse club, eiste een weeksalaris van 33 duizend gulden en wenste een huis te betrekken met vier badkamers en een tuin zo groot als een voetbalveld.

Met Eintracht Frankfurt werden de zaken sneller afgehandeld. Leeds huurde Yeboah vanaf januari en beklonk de transfer definitief in de zomer. Wilkinson beschouwde het als een persoonlijke triomf en Leeds fleurde onmiddellijk op.

Het best verkochte shirt op Elland Road is sindsdien nummer 21, het shirt van Anthony Yeboah die woont in een huis met twee badkamers en een tuin half zo groot als een voetbalveld.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden