Een koekjesfabrikant, Pinokkio en Aad de Mos

In wat in België schamper de KV Mechelen-soap wordt genoemd, is vorige week een oude bekende opgedoken: Karel Aalbers!..

Paul Onkenhout

De hoofdrolspelers:

* Voorzitter, tevens koekjesfabrikant Willy van den Wijngaert.

* Rosie, de veel jongere, invloedrijke vriendin van Willy, voormalig uitbaatster van de supporterswinkel van KV Mechelen.

* De voormalige technisch directeur Aad de Mos.

* Mechelen-directeur Luc Verheyen, sinds drie maanden in dienst.

* Een 'bodyguard' (naam onbekend).

* Karel Aalbers.

De Mos heeft na zijn ontslag een investeringsgroep geformeerd om weer terug te kunnen keren bij KV Mechelen, de club die hij zijn 'tweede huis' noemt. Het Amsterdamse advocatenkantoor Vink & Partners heeft op zijn verzoek een reddingsplan opgesteld.

De Mos en de investeerders hebben grootse plannen: overname van de club onder meer en de bouw van een nieuw stadion. Omdat Aalbers daar ervaring mee heeft, is hij als adviseur bij het project betrokken. (Aalbers is die man die Vitesse achterliet met een schuld van zestig miljoen gulden.)

Er wordt intussen heel wat beschuldigd in Mechelen.

Verheyen beweerde dat De Mos zich verrijkte aan transfers. (Dat klopte trouwens, maar het was contractueel vastgelegd.)

Van den Wijngaert beweerde dat Verheyen een leugenaar is en noemde hem om die reden in een gesprek met journalisten Pinokkio.

Rosie en Willy beweerden in een interview in Humo dat De Mos zijn oudste dochter, Tessa, opdracht zou hebben gegeven een relatie te beginnen met een speler van KV Mechelen, zodat hij op de hoogte zou zijn van de stemming in de spelersgroep. (De Mos spande prompt een proces aan.)

En, ook heel fraai: Verheyen beweert dat hij al drie dagen door een 'soort bodyguard' wordt gevolgd. De directeur in Het Nieuwsblad: 'Ik ken hem niet. Het moet familie van de voorzitter zijn of zoiets. Mij wordt het werken gewoon belet.'

KV Mechelen is op sterven na dood. Vandaar de naam van de actie die Verheyen drie weken geleden aankondigde: KV Mechelen leeft. Van den Wijngaert investeerde dertien miljoen euro in de club. Hij wil zijn geld terug en ook Rosie wil niets liever. De spelers dreigen met stakingen omdat ze al ruim twee maanden geen salaris hebben ontvangen.

Een mooie affaire kortom die de Belgische voetballiefhebbers al weken in de ban houdt. Het volgende slachtoffer is, volgens de Belgische pers, directeur Verheyen. Een uit de hand gelopen ruzie met Rosie over de organisatie van een avond voor potentiële sponsors wordt hem vermoedelijk fataal.

Zo langzamerhand wordt echter niet Verheyen als de boef gezien, of De Mos, maar de voorzitter met de opvallende toupet, Willy van den Wijngaert.

Het Nieuwsblad over hem: 'De jongste maanden veranderde hij in een cafépraat brallende straatvechter. Met zijn club als slachtoffer.'

En Aad de Mos? Aad de Mos is op de weg terug. In België wordt niet uitgesloten dat Van den Wijngaert en De Mos gaan samenwerken. De Mos en zijn partners zouden de koekjesfabrikant slechts gedeeltelijk schadeloos kunnen stellen. Van den Wijngaert zou daarom, samen met de groep-De Mos, zitting kunnen nemen in het nieuwe bestuur.

Het is niet afkeurend bedoeld, helemaal niet zelfs, maar dit kan natuurlijk allemaal alleen maar in België.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden