Lezersbrieven

Een koe is meer dan een economisch product

De ingezonden brieven van zaterdag 30 september.

Biologische koeien bij de Graasboerderij.

Brief van de dag: Vraag het de koeien zelf

Volgens veearts Dijkhuizen is de koe beter af in de stal dan in de wei. Maar waarop baseert de veearts dit? Omdat koeien in een hoekje van de wei staan als het regent? Een veelgehoord argument bij voorstanders van megastallen dat echter geen hout snijdt. Als het regent zoeken wij ook beschutting. Dat koeien voortdurend aan de schijt zijn ligt niet aan de weidegang maar aan de samenstelling van het gras. Door jarenlange overbemesting van het land zijn de graslanden omgetoverd tot teletubby-biljartlakens. Biologische melkveehouderijen weten al jaren dat koeien en natuur gebaat zijn bij minder fosfaatgift en terugbrengen van kruiden in het gras.

Ik denk niet dat Dijkhuizen de koeien zelf gevraagd heeft of ze liever in de wei of in megastallen staan. Hij ziet de koe louter als fermentatievat met de uier als melkfabriek.

Deze visie is precies de reden dat ik jaren geleden niet voor diergeneeskunde heb gekozen. Het dier wordt beschouwd als economisch product en de veearts is verworden tot een economische scheidsrechter die beslist over het lot van een ziek dier. Voordat het een behandeling krijgt, wordt eerst een rekensommetje gemaakt over de geschatte restwaarde van het dier. Bedraagt dat minder dan de behandelkosten dan is het doodsoordeel snel geveld.

Verder voert Dijkhuizen aan dat een koe op stal houden beter is voor het milieu. Het is waar dat door een toename van de melkproductiviteit minder land nodig is voor dezelfde productie. Hierdoor blijft er in theorie meer land over voor ander landgebruik zoals natuur. Maar dat gaat in Nederland niet op zolang de vraag naar melkproducten in de wereld onverminderd groot blijft. De kans is groot dat er in dat geval simpelweg meer melk geproduceerd wordt op het weiland. Een beetje minder melk drinken of vlees eten heeft veel meer effect op het milieu.

Als het aan Dijkhuizen ligt gedijen koeien het beste onder laboratoriumomstandigheden die je in megastallen zou kunnen creëren. Maar dan reduceer je koeien tot een soort proefdieren en volgens mij willen we daar met zijn allen al jaren van af. Een koe is meer dan een economisch product. Vraag het de koeien zelf.

Hun antwoord op zijn stelling zal eenduidig zijn: Boe!

Wilbert van Rooij, Lochem

De minister van Defensie

De reacties op het optreden van minister Hennis (VVD) naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid liegen er niet om, en terecht. Wellicht kan zij eens belet vragen bij Frits Bolkestein. Deze oud-fractievoorzitter van de VVD bepleitte in 1988 dat politici een voorbeeld zouden moeten nemen aan Lord Carrington. Deze trad af naar aanleiding van de invasie door Argentinië van de Falklandeilanden, hoewel hem persoonlijk niets te verwijten zou zijn.

Helaas is dit pleidooi van Bolkestein bij de VVD reeds lang verdrongen (Opstelten, van der Steur, Teeven). Na een reeks van andere incidenten bij defensie onder politieke verantwoordelijkheid van deze minister, zou het haar sieren de eer aan zichzelf te houden. Het verbaast me niet dat tegelijkertijd bekend wordt dat defensie met personeelstekorten kampt. Wie wil werken voor een organisatie die zo slecht voor haar mensen zorgt?

Arnoud Messing, Maarssen

Minister Jeanine Hennis verlaat de Tweede Kamer na een gesprek met fractievoorzitter Zijlstra.Beeld anp

'Niet aftreden, maar optreden'

Tegen onze minister van Defensie mevrouw Hennis zou ik willen zeggen: optreden laat je aan artiesten over.

J.W. Nieuwpoort, Alkmaar

Hartverscheurend

Hartverscheurend vond ik het artikel van Anneke Stoffelen over de Colombiaanse Sandra en haar zoontje, dat nu vanuit Nederland met haar meegaat naar Colombia. Zoals de betrokken advocaat Hendriks het al zei: en de grootste verliezer is het kind. Uit het artikel blijkt dat Sandra nauwelijks geld heeft en hoe moet ze straks nog de kosten van opvoeding en ontwikkeling van haar zoontje betalen?

Ik hoop van harte dat het goed afloopt met beiden, maar ik ben er niet gerust op. Ben trouwens blij dat de Volkskrant iedere morgen mijn raam op de wereld wijd openzet.

Tineke Bout, Rotterdam

Foei poes!

In het artikel 'Vegan? Dan ook de hond geen vlees' zegt veganist Scholtes dat hij het 'jammer' vindt als de kat met een muis binnenkomt.

Jammer? Het is ook weleens jammer wanneer 's avonds de zon ondergaat.

Wat een hoogmoed.

Eugène Beeren (al 35 jaar vegetariër), Aarle-Rixtel

Lekker cash betalen

Via richtlijn PSD2 weet niet alleen de bank wat je uitgeeft. Banken zijn straks door de EU gedwongen hun data te delen met bedrijven. Ik wil niet dat Ikea weet waar ik koffie koop, of dat AH weet dat ik een nieuwe bank heb. Dus voortaan weer pinnen en cash te betalen. Niet meer online. Fijn voor de plaatselijke middenstand als iedereen weer naar de winkel komt.

Marianne Stevelink, Borne

Iedere 44 seconden

Per jaar 500 duizend vluchten. Dat is op dit moment het maximale aantal dat Schiphol mag uitvoeren. In de discussie en berichtgeving over eventuele groei van onze nationale luchthaven blijft het bij dat ene abstracte getal: 500 duizend starts en landingen.

Voor de steeds groter groeiende groep mensen die in de buurt van het vliegveld wonen gelden heel andere getallen. Want reken eens mee: 500 duizend vluchten per jaar betekent 1.370 overvliegende vliegtuigen per etmaal. Echter, tussen 22.30 en 6 uur vindt slechts 2,7 procent van alle vluchten plaats (bron: Luchtverkeersleiding Nederland). Dat houdt dus in dat er in die resterende 16,5 uur die een dag telt, maar liefst 1.333 vliegtuigen op Schiphol landen of opstijgen. Naar beneden afgerond zijn dat er 80 per uur of 1,35 per minuut.

Ik begrijp best waarom Schiphol zelf liever met grote en dus lekker abstracte getallen communiceert, maar voor de duidelijkheid zou het ze sieren als ze daarbij vermelden dat er elke 44 seconden een brullend apparaat over miljoenen hoofden vliegt.

Armand Landman, Haarlem

Een vliegtuig landt op Schiphol.Beeld anp

Weg met de AOW

KPMG wil de AOW-gerechtigde leeftijd koppelen aan het opleidingsniveau. Een lagere opleiding? Dan een eerdere AOW-leeftijd. Want de lageropgeleide betaalt langer premie (eerder begonnen) en overlijdt eerder. Maar er is geen verband meer te leggen tussen de premiebijdrage en de hoogte van de AOW. Je bent automatisch verzekerd.

Of en hoeveel AOW-premie je hebt betaald is niet van belang. Er zijn dus ingezetenen die geen (niet-verdienende partners), weinig (basisopleiding) en maximaal (hogere opgeleiden) premie hebben betaald. Een hogeropgeleide kan, ook al betaalt die tien jaar minder premie, per saldo toch meer premie hebben betaald dan een lageropgeleide.

Waarom laten we het hele idee van AOW-verzekering met premiebetaling en uitkeringsrechten niet los? Geef mensen met een te laag zelf opgebouwd pensioen een toeslag als ze de AOW-leeftijd bereiken, te financieren uit de belastingen (nu al 35 procent voor de AOW). Het wordt dan een echt vangnet. Wel zou je de leeftijd kunnen verlagen als bepaalde groepen mensen duidelijk minder lang kunnen genieten van hun pensioen.

Onno Schweers, Hoorn

Welles, nietes

In 'Poedereuthanasie, drie dilemma's van een legaal zelfdodingsmiddel' wordt pijnlijk duidelijk op welke manier we de discussie over dit onderwerp aan het voeren zijn. Aan de ene kant wetenschappers (Diekstra, Den Hartog) die wetenschappelijk onderbouwd hun conclusies formuleren (zelfdodingsmiddel niet faciliteren, noch legaliseren). Aan de andere kant de voorstanders (VanDam) die in hun argumentatie niet verder komen dan schoolpleinretoriek: welles, nietes!

Het Werther-argument (simpel gezegd: publiciteit over zelfdoding lokt zelfdoding uit) ontkennen, is met al het onderzoek dat hiernaar is gedaan, vergelijkbaar met het verkondigen dat de aarde toch plat is. Impuls-suïcide kan volgens de voorstanders voorkomen worden door het middel in een kluis te stoppen die alleen door de aanvrager is te openen: ik ben al een tijdje aan het piekeren hoe de voorstanders dit praktisch voor zich zien, maar ik krijg het in mijn hoofd niet bedacht. En Van Dam betwist ook dat het aanbod de vraag creëert: als dit al zo is, dan illustreert dit vooral de nood. Dáárin heeft hij volkomen maar waarschijnlijk onbedoeld gelijk. Het is namelijk geen nood aan hulp bij zelfdoding, maar nood aan hulp bij leven.

Ton Baakman, Nijmegen

Incest?

Freud mag officieel hebben afgedaan als wetenschapper, zijn gedachtengoed is stiekem nog springlevend. In 1896 schreef hij dat hij de verhalen van zijn vrouwelijke patiënten over seksueel misbruik door hun vader niet kon geloven, omdat hij dan de gehele integriteit van het patriarchaat in twijfel moest trekken. Dat paste namelijk niet 'zo mooi in zijn theorie'.

Het was veel makkelijker om hun verhalen af te doen als een roep om (seksuele) aandacht, en ook in 2017 (van Griet Op de Beeck) lijkt dat de algemene impuls te zijn. Daar zou men zich onpasselijk over moeten voelen, niet over het feit dat een vrouw zich hierover durft uit te spreken.

Jeanette Bisschops, Amsterdam

Nachtwachtgedrang

Laatst liep ik door het Rijksmuseum. Het was rustig en ik kon op mijn gemak kijken, tot ik de eregalerij in liep. Het was er stampvol. Bij de Nachtwachtzaal stond een mensenmassa met de rug richting het beroemde werk, druk in de weer om via Facebook en Twitter de wereld te laten weten waar hun achterhoofd naar keek. Gedrang en gekrijs alom. En daar moeten dan nu nog vele duizenden scholieren per jaar extra naar toe. Dat gaat gezellig worden.

Chris Stemerdink, Athene

Scholieren bij De Nachtwacht in het Rijksmuseum.Beeld Marcel Wogram / de Volkskrant

Lekker verpoppen en verjazzen

Dirigent-saxofonist Ruud Bergamin slaat de maat volledig mis in zijn kritiek op Maarten Engeltjes. Die zou beweren dat gecomponeerde muziek heilig is, terwijl er juist in de tijd van de barok veel werd geïmproviseerd, aldus Bergamin. 'Vrij omgaan met het erfgoed kan weleens authentieker zijn danEngeltjes denkt.'

Het bewerken van composities was in de barokperiode inderdaad gewoon goed. Echter, die bewerkingen waren trouw aan de toen vigerende muziekstijl. Later bewerkten componisten als Mozart, Mendelssohn en Rachmaninoff muziek van Bach. Niet om zijn composities te populariseren, maar juist om het publiek te attenderen op de grote kwaliteit van de 'vergeten' oorspronkelijke werken van hun grote roerganger.

Het tegenwoordig populaire verpoppen en verjazzen van klassieke muziek heeft daar niets mee van doen. Dat zijn verplattingen die de oorspronkelijke composities niet zelden tenenkrommend tekortdoen. Het feit dat de fondsen dit soort 'prestaties' belonen en daarmee musici als Maarten Engeltjes tekortdoen, maakt het er niet mooier op...

Kees Koudstaal, programmamaker Concertzender, Baarn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden