Een koe heeft een voetbalveld nodig

In het artikel 'Wij willen weidemelk' (V, 30 augustus) raakt Mac van Dinther heel even het probleem waar het in de (melk)veehouderij om draait: de intensieve veehouderij.


Want de melkveehouderij gaat in de richting van intensieve veehouderij maar wil niet worden meegesleept in dat negatieve imago. Intensief betekent steeds meer koeien op een bedrijf die niet of nauwelijks meer buiten komen.


Koeien horen gewoon buiten, goed voor de koe en leuk voor de burger. En wij zien dan ook nog graag een grutto of kievit. Die hebben echter geen schijn van kans in Nederlandse weides die alleen leverancier zijn van gras, dat met grote machines wordt bemest en iedere zes weken gemaaid. Je moet wel heel veel geluk hebben wil je nog een kuiken uit het ei krijgen tussen al die machines. Dus prima, die promotie van weidemelk, maar ondertussen zet de intensivering van de melkveehouderij door.


Onder druk van de markt, zegt men, willen boeren steeds meer produceren op dezelfde hoeveelheid grond. Eigenlijk hoort bij elke koe erbij een weiland ter grootte van een voetbalveld te worden aangekocht. Want om de kringloop van voer, melk en mest rond te maken heb je één hectare nodig voor pakweg twee koeien. Dan heb je geen voer van elders erbij nodig en is een bedrijf als 'grondgebonden' aan te merken.


'Grondgebonden' is gewild onder veehouders om te voorkomen dat hun bedrijf onder de regelgeving van de intensieve veehouderij valt. Om grondgebonden te worden verklaard, zien we soms schimmige constructies met tot wel acht koeien per hectare. Het is een vorm van 'ontaarding', met de varkensindustrie als voorbeeld. De reguliere veehouderij kan beter een voorbeeld nemen aan de biologische veehouderij, die per definitie grondgeboden is, met 1.8 hectare voor elke koe.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden