Column

Een kneu en baardmannetjes in het Zwanenwater

Aflevering 28: altijd leuk en bijzonder. In Zwanenwater komen alle vogelkijkcategorieën aan bod.

Caspar Janssen
Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam. Beeld Studio V.
Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam.Beeld Studio V.

Een rondje Zwanenwater. Natte duinvalleien en twee duinmeren, net onder Callantsoog. Een begrip onder floristen, vogel- en vlinderliefhebbers. 'Een der meest oorspronkelijke en woeste oorden van Holland', schreef Frederik Willem van Eeden al in 1892.

Wij lopen netjes over de aangelegde paden. Ik ben met een vriend, we zijn niet blind voor de flora, maar we willen vooral een paar uurtjes vogels kijken. Het blauwborstje gaan we zeker zien, weten we, die staat ook afgebeeld op folder van Natuurmonumenten die bij de ingang ligt.

Al snel zit er een kneu voor onze neus, op een takje, een mannetje dat zich uitgebreid laat bekijken, zijn zachtrode borst en kruin in het zonlicht. Ik kan niet voorkomen dat ik aan Hans Dorrestijn denk, die uitgebreid de kneus lof zong. Het zien van een kneu doet het bloed sneller stromen dan het drinken van tien glazen bier, schreef hij onder meer. Een vergaande uitspraak, maar indenkbaar.

Het is niet eens de ideale tijd van het jaar om hier veel vogelsoorten te zien, dat is in het voor- en najaar, in trekvogeltijd. Op de twee duinmeren is weinig bijzonders te beleven, maar naarmate we het gebied verder intrekken tellen de soorten aardig op. Naast de 'gewone' soorten, ook vogels waarvan ik enthousiast word, zoals de kleine karekiet, rietgors, koekoek, boomleeuwerik, witte kwikstaart en putters.

Caspar loopt Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees ook eerdere afleveringen uit deze rubriek.

Die laatsten vallen in de categorie 'altijd leuk'. Dan is er nog de categorie 'bijzonder'. Voor een vogelkijkhut vliegen drie jonge baardmannetjes op en neer. Ik denk alweer aan Hans Dorrestijn - en aan vogelbeschermer Nico de Haan - wel zijn de vogeltjes mooier. Mijn vriend, die veel meer weet dan ik, maakt me attent op de zang van de tuinfluiter; we blijven een kwartier luisteren.

Tot slot de categorie 'ontdekking': de grauwe vliegenvanger. Nog nooit gezien. En verdomd, hij vangt een vlieg, terwijl we naar hem staan te turen.

Toch 42 soorten in drie uurtjes, op een voor het Zwanenwater vermoedelijk magere dag. Maar geen blauwborstje, hoezeer we ook ons best doen. Zo blijkt maar weer: je moet niet alles geloven wat er in de folders staat.

Kneu Beeld
KneuBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden