Een knal, en alles was donker

Door de stroomstoring is bijna iedereen in Hurwenen en Heesselt chagrijnig. Behalve de aggregatenverhuurder...

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

Op de dijk in Hurwenen stromen steeds meer belangstellenden toe. Ze zien een zwaar gehavende hoogspanningsmast met slaphangende kabels, en een eveneens gehavende mast aan de overkant van de Waal. Aan beide kanten van de rivier wordt koortsachtig gewerkt om 50 duizend huishoudens in de Bommelerwaard en Tielerwaard weer van stroom te voorzien.

Want het is donker en koud bij de meeste inwoners van het gebied, sinds woensdagavond rond 19.00 uur een Apache-helikopter van defensie tijdens een oefenvlucht tegen een hoogspanningskabel over de Waal vloog. En de toeschouwers constateren het ter plaatse: deze werkzaamheden zijn voorlopig nog niet klaar.

Op de dijk wordt flink gemopperd over de helikopters en ook de straaljagers, ‘die vaak zo laag vliegen in dit gebied dat je ze bijna kunt aanraken’. ‘Je wilt niet weten hoe laag ze overkomen, ook ’s avonds en ’s nachts. De buurt heeft er al vaak tegen geprotesteerd, maar het heeft niets uitgehaald’, zegt Martin de Fluiter die vlakbij de mast woont. Hij hoorde woensdagavond een knal, ‘en toen was alles donker’. Hij heeft, dank zij een aggregaat, weer stroom, andere aanwezigen uit omliggende dorpen zitten voorlopig zonder. Een aantal bezweert de inhoud van hun diepvries bij Defensie te gaan declareren.

Het leven is ontregeld in het gebied. Veel bedrijven, winkels en scholen zijn gesloten. Het pompstation Juijn Rossum is een van de weinige plekken waar getankt kan worden, omdat de eigenaar snel een aggregaat wist te regelen. Het bedrijf dat waarschijnlijk de beste zaken doet is Bredenoord Aggregaten Verhuur, dat met volgeladen vrachtwagens door het gebied rijdt.

Rundveehouder Hooijer uit Ophemert heeft zijn aggregaat uit zijn schuur gehaald om zijn koeien te kunnen melken. ‘Ik ben er blij mee, ik had dat ding nog nooit gebruikt’, zegt hij. Andere rundveehouders in de omgeving, die niet over zo’n voorziening beschikken, kwamen in problemen omdat ze hun melkmachines niet konden gebruiken.

Mensen vertellen hoe ze met kaarsjes en zaklampen vanochtend hun ontbijt hebben gemaakt in een koud huis. Sommigen waren flink geschrokken woensdagavond. ‘Ik vond het wel eng toen het licht opeens uitging’, zegt Vera de Jong (12). Maar nu vindt ze het leuk dat ze niet naar school toe hoeft en foto’s kan maken van de mast.

Anderen zien ook voordelen. ‘Dit is een verplichte snipperdag en ik moet uit eten, want ik kook elektrisch’, zegt Piet de Bakker uit Gameren. ‘Dat wordt een geboortegolf over precies negen maanden’, grijnst Wim Baks uit Zaltbommel.

Aan de overkant van de rivier, in Heesselt, woont Piet van de Heuvel met zijn gezin vlakbij de andere kapotte hoogspanningsmast. Vanuit zijn woonkamer heeft hij uitzicht op de militairen. Die proberen met tientallen voertuigen en nog meer manschappen pontons aan te leggen naar de mast, waarvan de voeten in de rivier staan, vanwege hoog water. Van de Heuvel heeft inmiddels weer stroom, maar de telefoon blijft gaan van familie en kennissen die nog zonder zitten.

Van de Heuvel hoorde woensdagavond het bekende geluid van de Apaches en dacht: ‘Dat woep-woep-woep duurt wel erg lang.’ ‘Toen ik buiten ging kijken zag ik die paal kortsluiting geven. Het knetterde, het gaf zo veel licht, het leek wel Oud op Nieuw, niemand heeft ooit zoiets gezien. Ik probeerde 112 te bellen, maar alle lijnen waren dood.’

Het was meteen pikdonker in huis. Zijn vrouw, met hun vier dochters en hun honden vertrokken meteen om elders te overnachten. De kabels lopen namelijk boven zijn huis. Hij bleef om te kijken hoe werknemers van elektriciteitsbedrijf Nuon de kabels uit het water trokken. ’s Ochtends werden de kabels boven hun huis verwijderd. ‘We hebben geluk gehad, evenals die piloot’, zegt Van de Heuvel. ‘Er zijn hoogstens een paar dakpannen gesneuveld.’

De werkzaamheden net voor zijn huis hebben inmiddels flink vertraging opgelopen. De eerste poging van de militairen om het ponton neer te leggen mislukken. De militaire voertuigen gaan enkele keren te water, voordat ze besluiten het op een andere plek te proberen. Het water is te ondiep.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden