Een klinkend soepje

Iedereen kan koken, is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij iedere week bij een lezer thuis. Deze week: Marieke Schneemann (53), fluitiste uit Amsterdam.

Als deze rubriek Iedereen kan Fluiten heette, zou het bijna een belediging zijn Marieke Schneemann op te voeren. Want Marieke is een fluitiste van wereldklasse. Door recensenten geroemd om de ‘fel oplaaiende Flatterzunge’ die ze aan haar fluit ontlokt, haar weemoedige vertolking van Bartók en haar ingehouden interpretatie van Bach.

Ze was de koningin van het orkest met optredens over de hele wereld. Nu geeft ze les op het conservatorium in Amsterdam en heeft ze haar eigen bedrijfje, Schneemann & Co. Daarmee geeft ze kamerconcerten met voordrachten van vertellers als Armando, Rosita Steenbeek en, later dit jaar, Joop Braakhekke. Er is net een nieuwe CD van haar uitgebracht: Schubert and the Flute. Maar in de keuken is ze zoals u en ik: ze kan er alleen beter bij fluiten.

Marieke leeft waar de stad ophoudt en het dorp Sloten begint, met een kroeg, een kerk en een oude school. Daarin woont ze met haar man en zoon. In de woonkamer hangt kunst aan de muur, er staat een grote eettafel en een pianovleugel. Op de toetsen ligt haar goud glanzende dwarsfluit.

In de hoek is de open keuken waar de soep staat te pruttelen. Want Marieke maakt muziek van soep of soep van muziek, zo u wilt. Op de achterkant van de programma’s van haar optredens drukt ze recepten af van haar ‘Schneemannsoup’. Zo is daar Valery’s Soup, genoemd naar de grote dirigent Gergiev, wie ze jarenlang werkte. ‘Iets Russisch, met kool.’ Jessey’s Musselsoup is geïnspireerd op de beroemde zwarte sopraan Jessey Norman die ze volgens critici ‘schitterend’ begeleidde.

Vanavond maakt ze Pingu-soep. Het is haar nieuwste ontdekking. Pingu is een pinguïn in een tekenfilm die alleen in klanken communiceert. Dat kan met soep ook, doet Marieke voor. De fijngehakte peterselie bijvoorbeeld klinkt als ‘prrrrrrrrrt’, de biet zou je kunnen verklanken als ‘ooooooooooi’ en de zure room is ‘duhduhduh’.

Ze is de soep begonnen door ui, knoflook en peper aan te fruiten in olie. Daarna ging de rest erbij: in blokjes of sliertjes gesneden selderijknol, venkel, spitskool en pompoen. Citroensap, tijm, kerrie en kurkuma toevoegen, bouillon bijschenken. Terwijl de soep staat te pruttelen, pakt ze haar fluit en speelt de Syrinx van Claude Debussy voor de pan op het fornuis. Het is een liefdeslied met pieken en dalen, klaaglijke klanken en opgewonden trillers die als stuiterballen tegen de muren kaatsen. ‘Je weet maar nooit of het helpt’, zegt ze terwijl ze de fluit nog nahijgend aan de kant legt.

Ze voegt de olijven, rode biet, peterselie, munt en crème fraîche toe. ‘De strijkers in het orkest.’ Dan is-ie klaar. Ze schept de soep in blauwe kommen, die ze garneert met fijngesneden basilicum, koriander en geraspte kaas. ‘Het is een rare soep’, zegt ze. ‘Maar dat is misschien ook wel goed.’

Ik neem een hap en proef de trillers van de rode peper, het toeteren van de rode biet en het zachte strijkwerk van de room. Vloeibare muziek. Benieuwd hoe die sonates van Schubert smaken.

Kook-cv van Marieke Schneemann

Kookt: Elke dag

Doet boodschappen bij: de Turk.

Geeft per week uit aan eten: 100 euro.

Altijd in huis: Hollandse oude boeren geitenkaas.

Nooit op tafel: Kant en klaar maaltijden.

Pingu soep (voor 3 tot 4 personen):

1 ui (gesnipperd), 1 teentje knoflook geplet en in stukjes, half rood pepertje, kwart selderijknol, halve venkel, 3 ons pompoen, 1/3 stuk spitskool, sap van een halve citroen, handvol verse tijm, mespuntje kerrie massala en kurkuma, 1,5 liter uienbouillon (blokje reformwinkel), 6 zwarte olijven in kwarten, 1 rode gekookte biet in dunne schijfjes, 1 bosje platte peterselie, handvol verse munt, 150 gram crème fraîche, handvol basilicum, 2 handjes verse koriander, geraspte oude geitenkaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden