'Een kleine kans' op ministerspost

In Den Haag zoemen de namen van kandidaten voor het nieuwe kabinet rond. Wie komen er in aanmerking? Vandaag: Eduard Bomhoff....

Frank Poorthuis

ZIJN secretaresse zegt begin van de middag dat er 'nog niets vaststaat' en even later 'dat er een kleine kans is'. 'Maar we hebben nog geen zekerheid.' De officiële bevestiging komt een paar uur later als prof. Eduard J. Bomhoff zelf laat weten geen commentaar te geven op zijn onofficiële nominatie als minister voor het eerste kabinet Balkenende. Niet voor de PvdA, waarvan hij al jaren kritisch lid is. Bomhoff is een van de mannen die Mat Herben graag op de trappen van het bordes naast de koningin zou zien.

Hij is geen onbekende in politiek Den Haag. Als hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit adviseerde hij al tal van ministeries. Sinds hij directeur is van het economisch instituut Nyfer in Breukelen wordt zijn mening nog meer gehoord. Hij kritiseert vaak de rol van de officiële onderzoeksinstanties, wiens concurrent hij is. Hij slaagt er wel geregeld in met zijn eigen Nyferonderzoeken een frisse kijk op problemen te leveren, die door zijn critici vaak als opportunistisch wordt afgedaan. Saillant is dat zijn Nyfer een zeer optimistisch rapport schreef over de Betuwelijn, een project dat de LPF miljardenverspilling vindt.

Ook in zijn columns in NRC Handelsblad schroomt hij niet dwarse opinies over landsaangelegenheden te geven. Eduard Bomhoff heeft als de meeste economen dus overal een standpunt over, maar wordt als ministerskandidaat vooral getipt voor Volksgezondheid, eventueel Verkeer en Waterstaat.

In een interview in de Volkskrant begin dit jaar bepleitte hij de marktwerking in de zorg en het onderwijs, waarvoor de onderhandelaars van CDA, VVD en LPF nu de fundamenten leggen. 'Nederland loopt internationaal achter bij marktwerking in de zorg en in het onderwijs. De internationale voorbeelden van succesverhalen zijn legio en toch durven we het niet aan.' Hij pleitte ervoor de 'financiering van de zorg gewoon socialistisch en algemeen' te houden. 'Maar maak het aanbod vrij. Durf te experimenteren. Bij universiteiten geldt hetzelfde. Begin gewoon eens met een private rechtenfaculteit. De risico's vallen mee. Als het mislukt, vindt juridisch personeel zo een nieuwe baan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden