Een kleine gids voor Super Tuesday: alle prognoses en bijzonderheden

Waarom doen Newt Gingrich en Rick Santorum niet mee met de voorverkiezingen in Virginia? En: Wie gaat er aan kop in de belangrijke staat Ohio? Een kleine gids voor Super Tuesday.

Rick Santorum (L) en Mitt Romney tijdens een televisie-debat op 22 februari, © ANP

Ohio
Aantal kiesmannen: 66
Bijzonderheden: Dit is voor Romney en Santorum de belangrijkste staat: Het aantal kiesmannen is alleen groter in Georgia, en dat is de thuisbasis van rivaal Newt Gingrich. Daarnaast is Ohio een van de belangrijkste swing states: een staat waar bij de echte verkiezingen de ene keer overwegend voor de Republikeinen wordt gestemd, en de andere keer voor de Democraten. Degene die vanavond Ohio wint, zou de beste papieren hebben om Obama te verslaan.
Wat zeggen de peilingen: Een nek-aan-nek race tussen Romney en Santorum. 1. Romney 33.9% 2. Santorum 32.7% 3. Gingrich 16,4% 4. Paul 11,3%.

Idaho
aantal kiesmannen: 32
Bijzonderheden: Een kwart van de 1,5 miljoen inwoners van deze staat is mormoon, net als kandidaat Mitt Romney. Verwacht wordt dat Romney het hier dan ook goed gaat doen. Ron Paul zou als verassing uit de hoek kunnen komen. In 2008 eindigde hij als tweede in de voorverkiezingen in Idaho met 24 procent van de stemmen.
Wat zeggen de peilingen: Er zijn geen peilingen bekend. De experts gokken op Romney.

North Dakota

Aantal kiesmannen: 28
Bijzonderheden: Romney won hier in 2008 al tijdens de vorige Republikeinse voorverkiezingen.
Wat zeggen de peilingen: Romney gaat winnen.

Oklahoma
Aantal kiesmannen: 43
Bijzonderheden: In 2008 won John McCain hier dik van Barack Obama, met 66 procent van de stemmen. Na 1964 hebben de inwoners nooit meer gestemd voor een Democratische kandidaat voor het Witte Huis. Oklahoma staat bekend als een conservatieve staat met veel evangelische christenen.
Wat zeggen de peilingen: Santorum gaat aan de leiding, gevolgd door Romney.

Vermont
Aantal kiesmannen: 17
Bijzonderheden: Obama versloeg hier John McCain met grote cijfers in de presidentsverkiezingen van 2008, met 67 procent van de stemmen. De werkloosheid valt hier mee met een percentage van 5,2 procent. Nationaal is het werkloosheidspercentage 8,5 procent.
Wat zeggen de peilingen: 1. Romney 34% 2. Santorum 27% 3. Gingrich 14% 4. Paul 10%.

Massachusetts
Aantal kiesmannen: 41
Bijzonderheden: Romney was hier ooit gouverneur en algemeen wordt aangenomen dat de strijd hier al is beslist in zijn voordeel. Overigens is dat met de presidentsverkiezingen in november heel anders. De laatste 11 keer stemde een grote meerderheid op een Democratische presidentskandidaat.
Wat zeggen de peilingen: Romney gaat ruim aan kop met 64 procent van de stemmen.

Virginia
Aantal kiesmannen: 49
Bijzonderheden: Kandidaten moesten hier 10.000 handtekeningen van geregistreerde kiezers binnenhalen om aan de voorverkiezing mee te mogen doen. Dit lukte alleen Romney en Paul. De andere twee kandidaten hebben hier het nakijken.
Wat zeggen de peilingen: Volgens NBC News krijgt Romney 69 procent en Paul 26 procent van de stemmen. Andere peilingen geven hetzelfde beeld.

Tennessee
Aantal kiesmannen: 58
Bijzonderheden: Tennessee maakt deel uit van de 'zuidelijke strategie' van Gingrich: hij richt zich op de conservatieve zuidelijke staten. 'Een verlies in Tennessee plaatst me in een moeilijkere positie', zei hij zondag tegen nieuwszender CNN. Santorum stond hier lang voor in de peilingen, maar nu lijkt Romney de beste papieren te hebben. Als hij wint mag dat best opvallend genoemd worden.
Wat zeggen de peilingen: 1. Romney 32.3% 2. Santorum 29.7% 3. Gingrich 24,7% 4. Paul 9,3%.

Georgia
Aantal kiesmannen: 76
Bijzonderheden: In deze staat zijn de meeste kiesmannen te winnen. Een ideale situatie voor Newt Gingrich, die van 1979 tot 1999 namens het 6e district van Georgia in het Huis van Afgevaardigden zat. Deze staat is dan ook de thuisbasis van Gingrich en hij heeft hier nog veel aanhangers.
Wat zeggen de peilingen: 1. Gingrich 44.4% 2. Romney 23.8% 3. Santorum 17,4% 4. Paul 8,0%.

Alaska
Aantal kiesmannen: 27
Bijzonderheden: Alleen Ron Paul heeft fysiek campagne gevoerd in het afgelegen Alaska. Romney stuurde een van zijn vijf zonen en de andere twee kandidaten waren alleen te horen via radio of televisie. Ex-presidentskandidaat Sarah Palin komt uit Alaska en heeft gezegd Newt Gingrich te steunen.
Wat zeggen de peilingen: Er zijn geen peilingen bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden