Een klein wonder dat de zorgwet nog leeft

Als de Democraten hun opponenten één vinger geven op het punt van Obama's bekritiseerde zorgwet, raken ze wellicht een hele hand kwijt.

De Republikeinen kunnen op zijn zachtst gezegd 'vasthoudend' worden genoemd als het gaat om de oorlog die zij al jaren voeren tegen Obamacare, de wet die de VS op het punt van de gezondheidszorg eindelijk een plek onder de beschaafde naties moet geven.


De Republikeinse partij stemde tegen de wet toen die in maart 2010 werd aangenomen in het Congres. Daarna stemde het door de Republikeinen beheerste Huis van Afgevaardigden veertigmaal (!) voor intrekking van de wet. Tegelijkertijd werd de wet aangevochten bij rechtbanken in het land en weigeren 26 staten met Republikeinse gouverneurs of parlementen mee te werken aan de uitvoering van bepaalde onderdelen.


Toch leeft de Affordable Care Act, zoals de hervorming van de zorg officieel heet, nog steeds. Gelet op het aanhoudende Republikeinse trommelvuur is dat een klein wonder. Maar het Hooggerechtshof verwierp alle bezwaren van lagere rechtbanken. Bovendien stemden de kiezers een jaar geleden tegen de Republikein Mitt Romney, nadat deze beloofd had Obamacare te zullen schrappen op zijn eerste dag als president.


De Republikeinse senator John McCain, bepaald geen doetje, meent dat zijn partij eindelijk eens haar verlies moet nemen. Daar denken zijn rechts-radicale partijgenoten, met name van de Tea Party, anders over. Zij zien in de onderhandelingen over de begroting en zometeen over het schuldplafond een nieuwe kans Obamacare uit te kleden. In ruil voor hun medewerking eisen zij concessies van de Democraten, hopende zo het begin van het einde van de zorgwet in te luiden.


De aanvoerder van het afwijzingsfront is de Texaanse senator Ted Cruz. Volgens Ted Cruz out of control (een grap van de linkse zender MSNBC) kan iedere Republikein die het niet met hem eens is vergeleken worden met degenen die ooit probeerden de nazi's te paaien. McCain, die als gevechtspiloot martelingen door de Vietnamezen overleefde, reageerde gebeten op die poging hem af te schilderen als een appeaser.


McCain is altijd tegen Obamacare geweest, maar zijn enige 'zonde' is dat hij zeker weet dat Obama nooit zal meewerken aan ontmanteling van zijn zorgwet. Het heeft dus geen zin om daarvoor een begroting of een verhoging van de schuldlimiet te blokkeren, want dat leidt er alleen maar toe dat de overheid moet sluiten en zonder geld komt te zitten met alle gevolgen van dien voor de gewone Amerikaan.


Maar dit is een manier van denken die niet de overhand heeft. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, is nauwelijks in staat de radicalen eronder te houden. Maandag deed hij voorstellen die de schijn van redelijkheid hadden. Zo werd op het laatst voorgesteld om de verzekeringsplicht voor individuen een jaar uit te stellen. Obama kan hier niet tegen zijn, werd gezegd, want hij heeft zelf het bedrijfsleven uitstel gegund.


Toch verwierpen de Democraten in de Senaat het subiet, waarna de sluiting van de overheid een feit werd. Ze vrezen dat als je één vinger geeft, de Republikeinen de hele hand nemen. Niet voor niets heeft het Huis veertig keer gestemd voor intrekking van de hele zorgwet.


'Je weet dat je nooit moet toestaan dat treiterkoppen je slaan, want als ze je vandaag slaan, slaan ze je morgen vijf of zes keer', zegt Harry Reid, de Democratische leider van de Senaat, een voormalig bokser. De Republikeinse Afgevaardigde en radicaal Michele Bachmann bevestigde dit indirect door te zeggen dat ze alleen een voorstel kon steunen dat voorzag in een volledige intrekking van Obamacare voor een jaar.


Het gekke van dit 'alles-of-niets'-gevecht is dat de zorgwet van de president veel heeft ontleend aan Republikeinse plannen, zoals de verzekeringsplicht voor individuen. Maar zoals in elke oorlog behoren ook in deze strijd de redelijkheid en de waarheid tot de slachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden