Een kleedkamergeheim

Natuurlijk heeft Rafael van der Vaart gelijk als hij zegt dat aan Zlatan Ibrahimovic een steekje los zit. Hij drukte zich nog voorzichtig uit, want Ibrahimovic is zo gek als een deur....

Paul Onkenhout E-mail: twaalfdeman@volkskrant.nl

De vraag is of dat erg is. Er wordt beweerd dat juist omder bij hem een steekje los zit, Ibrahimovic in staat is het halve elftal van NAC voorbij te lopen en te scoren op een manier die volgens sommige verslaggevers vergelijkbaar was met het doelpunt dat Maradona in 1986 in Mexico tegen Engeland maakte.

Daarbij is het goed om te weten dat ook aan Maradona een steekje los zit. Dus het kan zo zijn voordeel hebben, een afwijking.

Maar bij Ibrahimovic is het wel heel erg. In VI schreef Johan Derksen deze week dat het h verstandig was dat Ibrahimovic vorige week tijdens het duel Zweden -Nederland een paar ploeggenoten in het ziekenhuis probeerde te trappen. Daarmee gaf hij er namelijk blijk van dat hij als spits vooruit is gegaan.

De achterliggende gedachte is dat aanvallers van zich af moeten bijten voordat ze te grazen worden genomen door genadeloze, bloeddorstige verdedigers. Wie dat niet wil, of kan, is kansloos en ongeschikt voor de top.

Dit slaat nergens op. Er zijn zat topvoetballers aan wie geen steekje los zit. Raenry, Zidane, Nedved, Deco, ze lijken me volkomen normaal. Lineker speelde in Engeland een wedstrijd of duizend zonder gele kaart te krijgen.

Peling vreemd bij het leven, dat wel, maar beging in zijn hele leven niet overtreding, laat staan dat hij zijn noppen draaide in het lichaam van een ploeggenoot die op dat moment toevallig deel uitmaakte van het elftal van de tegenstander. Cruijff: nul overtredingen. Het is dus geen voorwaarde om de top te bereiken, een flinke afwijking.

De man van wie Ibrahimovic leerde dat hij eens flink van zich af moest bijten, als hij de top wilde bereiken, heb ik op een woensdagavond in Brugge eens met rake beweging een jukbeen zien verpulveren. Het slachtoffer was Pascal Plovie. De zachtmoedige Belg had het geluk dat Marco van Basten hem in elkaar beukte. Zo kun je ook legendarisch worden.

Toen hij nog geen bondscoach was, maar trainer van Ajax 2, zou Van Basten vaak met Ibrahimovic hebben gesproken. Ongetwijfeld waren ze goed bedoeld, die adviezen, maar Ajax is er mooi klaar mee. De club zit opgescheept met een voetballer die over buitengewoon veel talent beschikt, maar iedereen tegen zich in het harnas jaagt.

Nou alsjeblieft niet op de moeilijke jeugd van Ibrahimovic gaan wijzen, want dat valt allemaal reuze mee. Vergeleken met de krottenwijk waarin e Braziliaanse voetballers opgroeiden, is een achterstandsbuurt in Malmn paradijs. Zelfs de klassieke drankzuchtige moeder of gewelddadige vader ontbrak.

Eenmaal heb ik hem geerviewd. Hij lag in een stoel, alsof hij drie dagen achter elkaar de beest had uitgehangen in het Amsterdamse nachtleven, en gaf gapend en zo kort mogelijk antwoord. Toen ik hem vroeg waarom hij het altijd over Zlatan had, als hij over zichzelf sprak, zei hij dat hij Zlatan heette z'nterview.

Natuurlijk is het verleidelijk om Van der Vaart te bespotten omdat hij met het gezicht als een oorwurm kijkt hoe Ibrahimovic een half dozijn Bredase slappelingen voorbij loopt, maar ik geef het je te doen, dagelijkse ontmoetingen met een medespeler aan wie een steekje los zit.

De buitenwereld is geneigd daar geringschattend over te doen. Als Romario bij PSV de kantjes ervan afliep en drie keer per week te laat kwam omdat hij zijn bed niet uit kon komen, moest iedereen zijn mond houden omdat hij er op zaterdagavond na wat geniale acties weer een paar ballen in zou schieten.

Maar vroeg of laat kunnen de medespelers hun ongenoegen niet meer verbergen en zijn de poppen aan het dansen; dan sijpelt de opvatting de club binnen dat spelers die zichzelf als het middelpunt van het universum zien, eens een keer normaal moeten doen.

En anders donderen ze maar op. Zie daar het grote dilemma van Ajax-trainer Ronald Koeman. Kiest hij voor Van der Vaart en diens aanhangers of voor Ibrahimovic?

Verkopen die gozer, zou ik zeggen, helemaal nadat iemand me vertelde wat zich onlangs in de kleedkamer van Ajax afspeelde.

Omdat hij het niet erg leuk vond dat Van der Vaart had gezegd dat er aan hem een steekje loszat, nam Ibrahimovic het woord. Naar verluidt zei hij, in dat curieuze Engels dat nog het meest doet denken aan een maffiafilm: 'If you talk to the press once more I will break your neck.'

Ronald Koeman stond erbij. Hij zei niets.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden