Een klap met de klauwhamer

Maria K. houdt zich bezig met het redden van verwaarloosde kamerplanten en het schrijven van brieven aan haar gestorven broer....

Clara Strijbosch

Maria K. is niet de enige dolende ziel in R akelings, het literaire debuut van de actrice en scenarioschrijfster Yolande Entius. Er zijn de gebroeders Zadelmans, fietsenmakers, die problemen krijgen over een koket Pools meisje. Broer Theo gaat het huis uit. Er is hotelhoudster Lisa, die vereenzaamt wanneer haar hond gestorven is. En er is Douwe, die zijn zoontje verliest bij een busongeluk .

Wanneer de charmante Mark uit Amerika komt om Maria te onthullen dat hij haar doodgewaande halfbroer is, beginnen al deze ontspoorde levens tegen elkaar aan te lopen. In een poging overbodige spullen en emoties kwijt te raken verlaat Maria haar huis. Als ze in haar slaapzakje op een bank in het park benaderd wordt door de rondzwervende Theo, slaat ze hem neer met een klauwhamer, die ze per ongeluk bij zich heeft.

Wanneer ze daarna Mark in hotel Het Plantsoen aantreft in de armen van Lisa, raakt ze totaal op drift. Politieagenten brengen haar naar een inrichting. Daar koppelt ze de eenzame Lisa aan de niet minder eenzame Douwe. De twee worden verliefd.

Toeval regeert in R akelings. Alle personages houden zich met moeite staande in een bestaan waarover ze nauwelijks zeggenschap hebben. Wanneer ze elkaar ontmoeten, ontwikkelen zich om onnavolgbare redenen antipathieën, liefdes en kettingreacties van gebeurtenissen. Maria K. is als een verdwaasde Moeder Gods die goed en kwaad uitdeelt zonder onderscheid en zonder enig zicht te hebben op de gevolgen.

In de proloog verwoordt Entius zelf haar programma: 'Als een dief in de nacht sluipt het noodlot achter ons aan. Onverwacht [. . .] plant het zijn mes tussen onze schouderbladen, altijd onverwacht en altijd als we denken dat wij het zijn die onze gang bepalen.'

De kracht van R akelings is ook de zwakte ervan. Yolanda Entius zet zo consequent een absurd universum vol verdwaalde zielen neer, dat je na korte tijd nergens meer verbaasd over bent. De meest dramatische gebeurtenissen worden verteld alsof er niets aan de hand is. Binnen de kortste keren ben je ervan overtuigd dat op ieder moment alles mogelijk is, en met het omslaan van de bladzijden ben je de personages dikwijls alweer vergeten. Desondanks pakt het oordeel positief uit: R akelings is een amusant en overtuigend debuut.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden