Een kindje in 3D

Nieuwsgierig naar de nog ongeboren vrucht? Ook zonder medische indicatie kun je een echo laten maken. Een groeiend aantal commerci bureaus gunt je een blik in de baarmoeder....

Pam van der Veen

Een echo wordt gemaakt met behulp van geluidssignalen, die worden uitgezonden door een transducer. De buik kaatst de geluidsgolven terug, die vervolgens worden omgezet in beeld. In een vroeg stadium krijg je de hele baby in beeld, later worden de details scherper, maar past de vrucht niet meer ten voeten uit op de video of de foto.

Om het geslacht te kunnen bepalen, moet je minstens twintig weken zwanger zijn. Echobureaus kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet signaleren van afwijkingen aan het ongeboren kind. Daar wordt ook niet actief naar gezocht. Mocht er toch iets ongewoons worden geconstateerd, dan kan het bureau in overleg contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog die de zwangerschap begeleidt.

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van echografie is de 3D-echo - aangeraden vanaf 26 weken - waarbij een aantal 2Decho's wordt samengevoegd tot beeld en er de suggestie van diepte ontstaat. Bewegende beelden zijn in 3D nog niet mogelijk.

Voor 2D-en 3D-pretecho's kun je terecht bij de gediplomeerde echografist van Baby Echo Centrum Driebergen. Zij geeft uitgebreide uitleg bij de beelden, die je desgewenst ook op video of dvd mee naar huis kunt nemen. Op een 'gewone' video zie je een vloeiende filmopname, een 3Dvideo bevat beeld per twee seconden. Bij het 2D-basispakket 0 euro horen zes zwartwitfoto's, een video kost 10 euro en een dvd 25 euro extra. Het 3Dpakket kost 115 euro, inclusief foto's en videoband. Voor een dvd betaal je nog eens 15 euro.

Bureau Baby View in Amersfoort rekent 55 euro voor een echo inclusief vier foto's, 70 euro inclusief video of dvd en 75 euro inclusief video dvd. Het Baby View Pakket 20 euro bevat een echo voor 26 weken, een echo na 26 weken, foto's van beide echo's en een uitleg op video of dvd. Er wordt ook een 3D-foto gemaakt, die - indien gelukt - gratis is.

Jan Koning uit het Gelderse Ochten doet niet aan 3D-echo's. In zijn praktijk aan huis maakt hij alleen 2D-opnamen (40 euro inclusief zeven foto's, twee vergrotingen en een video). 'Voor een succesvolle 3D-opname is het van belang dat het kindje stil ligt of je recht aankijkt', zegt hij. 'Is dat niet het geval, dan heb je pech gehad, maar je betaalt wel 130 euro. Dan wacht ik liever totdat de techniek is verbeterd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden