Een kind moet niet denken dat hij slim is

Kinderen vaak vertellen dat ze slim zijn komt hun schoolprestaties niet ten goede. In plaats daarvan is het beter kinderen te prijzen wanneer zij hard hebben gewerkt....

De psychologen gaven 412 kinderen van rond de tien jaar oud een test die niet al te moeilijk was. Naar aanleiding van de goede resultaten werd tegen sommige kinderen gezegd dat 'ze wel erg slim moesten zijn om zo'n goede score te halen'. Anderen werden geprezen omdat ze 'er zeker heel erg hard voor hadden gewerkt'.

Vervolgens kregen de kinderen de keus: een nieuwe en moeilijker test doen waarbij ze best eens fouten zouden kunnen maken, of weer een test van hetzelfde niveau. Van de 'slimme' kinderen koos een meerderheid voor de bekende test, van de 'hardwerkende' kinderen wilde maar liefst 90 procent een nieuwe uitdaging.

Voorts bleek dat de zogenaamde slimme kinderen na het maken van een fout weinig doorzettingsvermogen toonden, het plezier in de test verloren en uiteindelijk slechter presteerden dan de anderen. Daarnaast bleken deze 'slimme' kinderen desgevraagd ook nog eens te geloven dat intelligentie een aangeboren, niet te beïnvloeden eigenschap is, terwijl de 'hardwerkende' kinderen vaker dachten dat zij er heel wat aan konden verbeteren door hard te werken.

'De kinderen die om hun intelligentie geprezen waren, gaven bij mindere resultaten sneller de moed op en verontschuldigden zich door te zeggen dat ze dom waren', aldus een van de onderzoekers.

De studie kan belangrijk zijn voor onderwijzers en ouders met kinderen - vooral meisjes - die op school goed beginnen, maar na verloop van tijd hun aandacht verliezen en minder gaan presteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden