Een kille avond in LA

Michael Mann is een bevlogen regisseur die het vak leerde als producer van misdaad-tv-series (waaronder Miami Vice, waarvan hij later zelf een filmversie zou maken). Op de set van zijn speelfilms staat hij erom bekend dat hij het uiterste uit zijn acteurs haalt. Zo wist hij Russell Crowe (toch niet bepaald het toppunt van nuance in z'n vak) behoorlijk in toom te houden bij diens memorabele vertolking van een klokkenluider in het spannende tabaksdrama The Insider (1999) en liet hij grappenmaker Will Smith een gedenkwaardige Cassius Clay/Muhammad Ali spelen in Ali (2001). Ook Tom Cruise stijgt onder leiding van Mann tot grote hoogten als de gehaaide huurmoordenaar Vincent, die je de rillingen over de rug doet lopen in het vanavond uit te zenden Collateral. Met geblondeerd haar, nota bene. Jamie Foxx speelt daarin, met al evenveel precisie, een dromerige taxichauffeur bij wie Cruise op een kille avond in Los Angeles in de auto stapt, op weg naar zestien moorden. Op een krankzinnige, maar niettemin geloofwaardige manier raken de levens van de twee verknoopt. In de verte doet deze verontrustende nachtrit denken aan Martin Scorsese's After Hours (1985), die zich immers ook in één schijnbaar oneindige nacht afspeelt. Maar waar om Griffin Dunne veel te lachen viel, is de enige die lacht in Collateral Tom Cruise - en het is de duivelse lach van een levensgevaarlijke maniak. Legendarisch is ook de Zwarte Piet-monoloog, die zo uit de pen van Quentin Tarantino in zijn hoogtijdagen lijkt ontsproten.

Collateral (Michael Mann, 2004)

RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Mr. Brooks

(Bruce A. Evans, 2007) Een jaar na het eerste seizoen van televisiehit Dexter verscheen Mr. Brooks, een film over een ogenschijnlijk beschaafde man (Kevin Kostner) wiens moordende alter ego in zijn hoofd de vorm heeft aangenomen van een echt personage (William Hurt). Toevallige samenloop van omstandigheden? Het is lastig om Mr. Brooks (2007) het voordeel van de twijfel te geven, aangezien het oorspronkelijke boek waarop de serie is gebaseerd, Darkly Dreaming Dexter van Jeff Lindsay, al in 2004 verscheen. Maar gejat of niet, de film is best vermakelijk.

Veronica, 22.20-0.40 uur.

The International

(Tom Tykwer, 2009) De Duitse filmmaker Tom Tykwer maakte voor de eeuwwisseling snel naam met eigenzinnige films (Winterschläfer, Lola Rennt, Der Krieger und die Kaiserin) waarin hij grote thema's (toeval, lotsbestemming, liefde) terugbracht tot een aangenaam klein, menselijk niveau. Met zijn paranoiathriller The International doet hij eigenlijk hetzelfde, zij het op veel grotere schaal. Hoofdrolspeler is een interpolagent (Clive Owen) die onderzoek doet naar de schimmige achterdeurpraktijken van de grootste banken ter wereld (wapenhandel, witwaspraktijken). Hij raakt verzeild in een even omvangrijk als ondoorgrondelijk systeem waarin niemand te vertrouwen is; Tykwers ideale speeltuin voor gegoochel met lot en toeval, ook al schittert de romantiek door afwezigheid. En juist daarom viel deze film volgens velen nogal tegen. Met het aardige Drei keerde hij begin vorig jaar terug op het vertrouwde Duitse nest. Voor even tenminste, want momenteel legt hij samen met Andy en Lana (voormalig Larry) Wachowski, bekend van The Matrix-trilogie, de laatste hand aan de ogenschijnlijk grenzeloos megalomane verfilming van David Mitchells onverfilmbaar geachte roman Cloud Atlas, die eind november in de bioscopen verschijnt.

RTL 7, 23.00-1.20 uur.

Jamie Foxx

vertelt in de Volkskrant dat volgens hem alles veranderde sinds hij een Oscar kreeg voor zijn hoofdrol in Ray, terwijl hij gedurende dezelfde avond ook voor zijn bijrol in Collateral was genomineerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden