Een keuze voor Europa aan de keukentafel

Familie Fentener van Vlissingen verkiest Prysmian boven Xinmao bij veelbesproken verkoop kabelbedrijf.

Een overnamestrijd rond een Nederlands bedrijf die de aandacht van de hoogste Europese autoriteiten trok, is uiteindelijk aan de keukentafel van een oer-Hollandse ondernemersfamilie beslist. De Fenteners van Vlissingen, een van de rijkste families van het land en voor de helft eigenaar van kabelbedrijf Draka, kozen niet voor hun eigen portemonnee. Zij gingen mee met het lagere bod van de Italiaanse branchegenoot Prysmian. Daarmee hielden ze de Chinezen van het onbekende Xinmao buiten de deur.


Voor het familiekapitaal maakt die keuze naar schatting 75 miljoen euro verschil - ook voor miljardairs geen peulenschil. De discussie aan de keukentafel moet dan ook fascinerend zijn geweest. Hoe moet dat resultaat worden gewaardeerd: is Nederland, of zelfs Europa, beter af nu de Chinese kopers buiten de deur zijn gehouden? De vraag is relevant, omdat behalve vakbonden, ondernemingsraad en directie van Draka ook de Nederlandse regering en Brussel zich tegen de kwestie hebben aan bemoeid.


Volgens de eurocommissaris voor Industrie, de Italiaan Antonio Tajani, zouden de Chinezen niet in Draka als bedrijf zijn geïnteresseerd, maar alleen maar in het naar China halen van de Europese know-how.


Nu ligt het voor de hand deze oud-woordvoerder van premier Berlusconi en zijn Forza Italia gekleurdheid te verwijten ten gunste van het Italiaanse Prysmian. Maar toch valt het niet uit te sluiten dat hij een punt had. Bij een overnamestrijd is het taxeren van de werkelijke intenties van kopers altijd al lastig - en dat is eens te meer het geval bij een volslagen onbekende Chinese partij.


Bovendien waren er nog andere, zwaarwegende kanttekeningen bij de kandidatuur van Xinmao te plaatsen. In omvang was het Chinese bedrijf op kabelgebied aanzienlijk kleiner en minder ontwikkeld dan Draka. Dat zou daarmee geen sterk moederbedrijf krijgen. Met Prysmian is dat wel het geval. De amateuristische presentatie van het Xinmao-bod sprak boekdelen over de misverstanden die Draka in Chinese handen nog te wachten zouden staan. Fusies en overnames lopen in meerderheid vroeg of laat spaak - de kansen daarop leken nu wel erg groot.


Tot slot was er de suggestie dat het bod op Draka door de Chinese overheid was ingestoken. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken ontkende dat: volgens hem was er sprake van een strikt commerciële lening door een niet-staatsbank. Verder hield hij zich nadrukkelijk op de vlakte.


Die houding was ingegeven door een groot Nederlands belang: bij de Chinese autoriteiten mocht en mag vooral niet de indruk ontstaan dat hun investeerders onwelkom zouden zijn. Dat is schadelijk voor de omgekeerde, financieel belangrijkere figuur: Nederlandse investeerders in China. Want de Chinezen staan bekend om hun oog-om-oog-houding, wanneer hen de voet wordt dwarsgezet.


Met deze uitkomst kan Verhagen dan ook zijn handen dichtknijpen. Draka heeft met de Italianen een sterk moederbedrijf gekregen, terwijl Verhagen tegenover de Chinezen kan volhouden dat het niet aan hem heeft gelegen. Zij verloren door de intrigerende afwegingen van een familie.


De Fenteners van Vlissingen zullen zeker ook hebben gekeken naar de eigen Chinese belangen. Toch wogen die nadelen niet zo zwaar als de belangen van Draka met zijn tienduizend werknemers wereldwijd.


Dat pleit voor de familie, die ook wel zal hebben beseft dat een verkeerde keuze nu hen nog jaren parten had kunnen spelen. Vorig jaar lag Akzo Nobel-topman Hans Wijers onder vuur omdat hij Organon aan een Amerikaans bedrijf verkocht. Wijers zou de belangen van de werknemers hebben verkwanseld.


Op zulke negatieve publiciteit zitten de Fenteners van Vlssingen zeker niet te wachten - zij opereren het liefst in de luwte. Ook daarom zullen we het zonder de keukentafelgesprekken moeten doen. Maar met een eindresultaat dat voor iedereen goed oogt - op de Chinezen en het familiekapitaal na.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden