Een kat op kantoor kalmeert
Nieuwe trend uit Japan: een kat op kantoor. Nog goed voor de werklust ook.
In Tokio wonen ze zo krap dat het houden van huisdieren in de meeste appartementen is verboden. Dus kreeg het Tokiose ict-bedrijf Ferray een idee: laten we negen katten aanschaffen op kantoor.
Een tsunami van lieve kattenfilmpjes en flauwe grappen is het resultaat. 'Die 3D-prints worden ook steeds realistischer', schrijft een werknemer bij een foto van een kat die op de printer ligt te slapen. 'Het leidt mij toch ook niet af dat ik mijn staart voor je scherm heb?', bij een foto van een poes op een monitor. Ik wacht nog op de knaller 'kat in het bakkie' (bij een poes in het postvak) en ben benieuwd of de schoonmaker er ook zo om kan lachen.
De bedrijfsleiding schermt intussen met de vermeende gezondheidseffecten. Nooit meer stress, meer lichaamsbeweging als men even met de kat speelt, en wie maakt er nog ruzie, met zo'n schattige knuffelige poes op schoot?
Goed, dat katten 'ieders stress verlagen', zoals ze bij Ferray zeggen, is misschien wat overdreven. Inderdaad hoor je vaak dat katten buitengewoon ontspannend werken, maar wie inzoomt op het bewijs, ziet al snel de gaten. Het zijn immers doorgaans kattenliefhebbers die het zeggen. Zo claimde deze week alweer een onderzoekster dat het bekijken van kattenfilmpjes positieve emoties geeft. Maar wie doorleest, ontdekt dat het hier ging om 'liefhebbers van online- kattencontent' die zichzelf voor het onderzoek hadden aangemeld. Ja hallo, er zijn vast ook mensen die heel positieve emoties krijgen van onlinebondageporno.
'Hat-sjoe'
Met die katten als kantooraccessoire is het vast niet anders. Het zal heus dat een kat aaien kalmeert; maar kalmeert het meer dan het knijpen in een stressbal, neuspeuteren of een vingerdrumsolo geven op de bureaurand? Toen ik het verhaal van het poezenbedrijf deelde op Facebook, reageerde een van mijn collega's met één woord dat het gejubel uit Tokio toch wat in perspectief plaatste: 'Hat-sjoe'. Maar over zulke mensen hebben de onderzoeken het nou nooit: die mogen niet meedoen.
Doe dus maar door de papierversnipperaar, die katten? Kom, dat hoeft ook weer niet. Met talloze nieuwe volgers op Twitter en Facebook en wereldwijde media-aandacht mag Ferray in elk geval spreken van een succesvolle pr-stunt. Dat zal zich ongetwijfeld vertalen naar meer klanten en meer inkomsten.
En kijk: de stressverminderende werking dáárvan staat veel minder ter discussie. Al zullen ze in Tokio liefdevol hun negen katten aaien en zeggen: zie je nou dat een kantoorkat werkt?