Een karakteristiek huis is mooi, maar met lift graag

New York heeft prachtige, luxe flats, maar rijke Amerikanen wonen liever in een townhouse in Manhattan, vanwege het vooroorlogse karakter. 'Door de privacy en de rust voel je je als in een cocon.'

Natuurlijk hebben de bewoners van de Upper East Side in New York hun dagelijkse problemen, maar ze liggen niet snel wakker van hun hypotheek. Dit in tegenstelling tot de gemiddelde burger, voor wie de schuld op het huis de erfzonde heeft vervangen als permanente last en zorg. De reden voor de betrekkelijk goede nachtrust voor veel huizenbezitters in deze deftige en dure buurt in Manhattan is simpel, zegt makelaar Astrid Pillay: ze hebben vaak geen hypotheek.

Pas maakte ze het nog mee: iemand betaalde een appartement contant. Pillay vertelt het terwijl ze een townhouse laat zien aan de 80th street, op de hoek van Fifth Avenue, vlak bij het Central Park en het Metropolitan Museum. De vraagprijs is 14,6 miljoen euro. Het kan ook gehuurd worden voor 41 duizend dollar per maand. 'This is for steal', zegt Pillay, het is een koopje.

Volgens haar komen de potentiële kopers van het pand uit de financiële wereld. 'Eigenlijk allemaal eigenaren van bedrijven uit de Top-500 van Fortune', aldus de makelaar in een verwijzing naar de lijst van de best verdienende ondernemingen.

De eigenaar van het huis, Ali Edward Wambold, werkt op Wall Street. Hij zit in de private investeringsfondsen, zegt zijn vrouw Monica Gerard-Sharp. Ze hebben drie dochters. Een is net afgestudeerd aan de universiteit van Cambridge in Engeland, een andere studeert aan Stanford in Californië en de derde reist als polospeelster de hele wereld over. Nu de dochters het huis uit zijn, is de woning te groot geworden. Het huis heeft vijf verdiepingen, veertien kamers, waarvan zes slaapkamers die allemaal een eigen badkamer hebben. Ook is er een daktuin, een oase tussen de wolkenkrabbers.

De familie Wambold heeft er een gelukkige tijd gehad, zegt de eigenares. Ze somt alle voordelen op: het huis ligt dicht bij restaurants, winkels, scholen, het park en het museum. Net zo belangrijk is de rust, hoewel het midden in jachtig New York ligt. 'Wonen in een townhouse in Manhattan is speciaal. Door de privacy en de rust voel je je als in een cocon. Je loopt niet elke keer mensen tegen het lijf, zoals in de appartementencomplexen.'

Volgens Pillay wonen buitenlandse kopers, zoals Russen en Duitsers, het liefst in gebouwen met een bekende naam, zoals de Plaza, en met veel glas. Zo kunnen ze optimaal genieten van de skyline van de stad. Ze willen ook een zwembad, een bar en portiers. Amerikanen hebben een voorkeur voor vooroorlogse gebouwen met karakter en geschiedenis, omdat zij daar, in tegenstelling tot Europeanen, niet mee zijn opgegroeid, aldus de makelaar.

Het townhouse van de Wambolds is gebouwd in 1889. Het is een stijlvol, warm huis, waarin je kunt dromen en verdwalen. Het is ook een huis met een bijzonder verhaal, blijkt. De eigenaar is de zoon van een Amerikaanse bommenwerperpiloot die na de Tweede Wereldoorlog als militair attaché in Teheran werd gestationeerd en daar een Perzische prinses ontmoette, met wie hij trouwde. Zij was de dochter van de laatste sjah uit de dynastie van de Kadjaren. Aan deze dynastie kwam in 1925 een einde door een staatsgreep van generaal Reza Khan, wiens zoon Mohammed Reza Pahlavi in 1979 op zijn beurt het veld moest ruimen voor ayatollah Khomeini.

Monica Gerard-Sharp doet geen moeite haar minachting voor de Pahlavi's te onderdrukken. Ze vertelt over een foto van een staatsdiner dat de vader van haar koninklijke schoonmoeder in het Golestan Paleis in Teheran gaf ter ere van een erfgenaam van de Romanovs, de Russische tsarenfamilie. Op de achtergrond staat Reza Khan, toen lid van de koninklijke lijfwacht. Gerard-Sharp: 'Het is een interessante foto. Zoals hij kijkt naar de gasten, die afgunst.' Ze moet er hard om lachen. Haar hele huis hangt vol schilderijen en foto's van mannen met mooie Perzische snorren. De prinses, haar schoonmoeder, leeft nog en woont verderop in de straat.

Het townhouse staat voorlopig te huur. Amerikanen houden van traditie, maar niet van zoveel trappen. Zodra er een lift is ingebouwd, waarschijnlijk in september, wordt het huis te koop gezet.

Volgens Pillay is de huizenmarkt in New York vrij stabiel. De prijzen zijn de laatste jaren iets gedaald, maar in het hogere segment is er veel handel tussen hen die moeten verkopen en hen die uit zijn op koopjes. De waarde van de huizen mag 20 procent liggen onder wat deze zou moeten zijn, zolang er transacties worden afgesloten, is dat goed voor Pillay. Ze heeft reeds al haar doelen voor 2012 gehaald.

Op dit moment melden zich veel Europeanen in New York die hun geld vanwege de eurocrisis in veiligheid willen brengen. In de rest van Amerika blijft het behelpen op de woningmarkt, al zijn de laatste berichten dat deze iets aantrekt. 'In Nevada, Arizona en Texas kun je nu hele winkelcentra kopen voor een half miljoen dollar', zegt Pillay.

Ze vertrouwt erop dat het townhouse straks weg is. Vooral vanwege de nabijheid van elitescholen. Haar klanten zijn niet het type mensen dat hun kinderen naar openbare scholen stuurt. 'In een straal van een kilometer heb je hier de beste particuliere jongens- en meisjesscholen van het land.' Zodra het huis een lift heeft, is het binnen een week verkocht. Daarvan is ze overtuigd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden