Een kantoortuin in de buitenlucht

Door de crisis wordt de bouw van kanto-ren soms uitgesteld. Arnhem heeft daar wat op gevonden.

ARNHEM - 'Eigenlijk is dit initiatief zelfs al iets aan de late kant', vindt Ernst Kraaij. Met zijn laptop en een kop koffie zit hij aan een houten picknicktafel in de zojuist geopende 'wifi-tuin', een soort klein uitgevallen parkje met draadloos internet tegenover het station Arnhem Centraal. 'Ik kom voor mijn werk wel eens in Parijs en daar heb je in elk park wifi.'


Kraaij is donderdag een van de eerste bezoekers van het tot openluchtwerkplek omgetoverde braakliggende terrein, een idee van onder andere de gemeente Arnhem. Voor zijn baan bij het elektronicabedrijf General Electric is hij niet of nauwelijks gebonden aan een kantoor, dus de aanleg van dit soort flexwerkplekken juicht hij toe. 'Alleen heb ik wel voorgesteld dat ze pergola's aanleggen, want schaduw is hier niet', puft hij.


Blijer met de fel brandende zon is de Arnhemse wethouder Margreet van Gastel (ruimte en grondzaken), die de tuin pakweg een uur eerder via een tweet voor geopend heeft verklaard om zo de internetverbinding te testen. Het draadloze netwerk wordt namelijk aangedreven door zonne-energie. 'Dat werkt ook wel als de zon niet schijnt', glimlacht ze. 'Alleen dan zit er niemand buiten.'


Erg groen is het parkje vooralsnog niet, maar dat is ook niet heel verwonderlijk: tot krap twee weken geleden was het een lap braakliggende grond, omringd door een hoog metalen hek. In korte tijd verwerkte een aannemersbedrijf al het achtergebleven puin tot een glooiend landschap. Ook de enorme stenen plantenbakken, met daarin jonge bomen, zijn gemaakt van restafval.


'Eigenlijk had op deze plek een kantoor moeten worden gebouwd, maar door de recessie gaat dat helaas niet door', vertelt Van Gastel. 'Dus zaten we in onze stad al een aantal jaren met deze lege en lelijke plek.'


Het initiatief is volgens de wethouder een poging om op een creatieve manier invulling te geven aan een van de braakliggende terreinen door de stad. In overleg met de omliggende bedrijven besloot de gemeente het gebied daarom om te bouwen tot een voor iedereen toegankelijk 'kantoor' in de buitenlucht.


En omdat een kantoor zonder koffie nauwelijks denkbaar is, mogen horecaondernemers zonder vergunning eten of drinken verkopen. Nu staat er een geel autootje met in de laadruimte een koffiemachine. Vanaf donderdag geldt: wie als eerste arriveert, mag er verkopen.


De wifi-tuin is overigens niet de eerste ongebruikte grond die tijdelijk een andere bestemming krijgt. Middels het project 'Reizende Tuinen', waarvoor dit jaar in totaal 30 duizend euro is uitgetrokken, werden in Arnhem al vijftien tuinen aangelegd, elk met een ander thema.


Zo liet de gemeente een braakliggend stuk veld waarop voorlopig toch niet zou worden gebouwd, ombouwen tot speeltuin voor de kinderen in de wijk. 'Uiteindelijk zijn het de bewoners die bepalen hoe het eruit komt te zien', zegt Eline van Straaten, leider van het project.


Bij de grond vlak bij het station waren die omwonenden veelal bedrijven. 'Toen we die vroegen wat ze van het plan vonden, waren ze erg enthousiast', aldus Van Straaten.


Vanaf het bankje ernaast bevestigt een medewerkster van het Cito (van de toetsen), die met een broodtrommel op schoot haar lunch opeet, die uitspraak. 'Een park is te ver weg en anders moet je op een muurtje je brood gaan zitten eten.'


Hoe lang de wifi-tuin blijft bestaan, kan Van Straaten niet zeggen. 'We gaan uit van twee tot drie jaar, maar dat is afhankelijk van hoe lang de crisis duurt. Zodra een bedrijf op de braakliggende grond wil bouwen, moet de tuin wijken, want bij onze reizende tuinen krijgt bouw altijd voorrang', aldus de projectleider.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden