Een jaar Rutte in 10 quotes: van vingers aflikken tot rekenfoutjes

Het kabinet-Rutte zit deze week een jaar in het zadel. Een jaar waarin veel gebeurde en werd gezegd. Wat waren de opvallendste quotes van het jaar?

Sebastiaan Timmermans
Minister Rutte en een deel van zijn ministersploeg tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Beeld anp
Minister Rutte en een deel van zijn ministersploeg tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld anp

Vingers aflikken
Zag hem eens glunderen. 'Dit wordt een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt', aldus Rutte ten tijde van de onderhandelingen met het CDA en de PVV. Het bleken woorden die hem nog lang zouden worden nagedragen. Want hoezo van rechts Nederland. Moet een premier er niet voor alle Nederlanders zijn? Het antwoord van Rutte: 'Natuurlijk ben ik er voor iedereen.'

Risico van het vak
Dit kabinet zet sterk in op veiligheid. Minister Opstelten van Veiligheid staat bijna dagelijks met een plannetje op de voorpagina van de Telegraaf. Ook zijn staatssecretaris Teeven kan er wat van. Zo werd er al snel na de inauguratie van het kabinet aangekondigd dat mensen zich mogen verweren tegen inbrekers en daarvoor in principe niet voor zullen worden vervolgd. 'Een flinke dreun is het risico van het inbrekersvak', aldus Teeven.

50 miljard
Oeps. Foutje bedankt. Premier Rutte had tijdens een debat met de Tweede Kamer over de hulp aan Griekenland zijn cijfers niet op orde. Dat resulteerde in een 'rekenfoutje' van 50 miljard euro. De Kamer was boos, Rutte maakte excuses.

Doe eens normaal
Twee volle dagen aan Algemene Politieke Beschouwingen resulteerden in vier woorden in het collectief geheugen. 'Doe eens normaal man', aldus PVV-leider Geert Wilders tegen Mark Rutte. 'Doe zelf normaal', was het antwoord. Daar vielen de gedogers, bedrijfspoedels en stekkerdozen die tijdens de debatten ook passeerden totaal bij in het niet.

Ik zei maar iets op het plein
Wat je zegt tegen een plein vol demonstranten tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) hoeft niet te kloppen met wat je in de Tweede Kamer zegt. Dat was zo ongeveer de redenatie van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner die de opdracht heeft de politiek en maatschappelijk gevoelige bezuinigingen hierop door de Kamer te loodsen.

Dan is het dus niet handig om op het Plein te verkondigen dat iedereen met een pgb zijn zorg houdt en vervolgens in de Kamer te verklaren 'niet meer precies te weten wat ik op het Plein heb gezegd'. De oppositie was woest. Er werd zelfs een motie van afkeuring ingediend, die overigens niet werd aangenomen.

Als Kamerlid was ik ook wel eens verontwaardigd
Het was niet het makkelijkste jaar voor minister Hillen van Defensie. Hij moest fors bezuinigen, raakte een helikopter kwijt in Libië en deed ook nog eens deze onhandige uitspraak. 'Als Kamerlid was ik ook wel eens verontwaardigd', zei Hillen toen bleek dat onderdelen binnen Defensie langs elkaar heen werken en de oppositie hier opheldering over wilde. Dat had Hillen beter niet kunnen zeggen. Hij is de 'vleesgeworden arrogantie', zei bijvoorbeeld een boze Alexander Pechtold van D66.

Militaire missie
De missie naar Kunduz is een zeer precaire. Civiel moet en zal-ie heten van GroenLinks. We trainen daar politieagenten, die geen legertaken mogen vervullen. Toen minister Hillen de missie 'hoofdzakelijk militair' noemde, werd hij direct naar de Kamer geroepen, alwaar hij verkondigde dat het civiele karakter van de missie natuurlijk buiten kijf staat. Dat de Afghaanse agenten hier heel anders over denken, doet er in de Haagse werkelijkheid minder toe.

Migratie is een verrijking
Een andere minister die het moeilijk heeft is Gerd Leers. Zijn portefeuille Immigratie en Asiel is voor gedoogpartner PVV uiterst belangrijk. Dat Leers migratie 'een verrijking voor de samenleving noemde', deed de verhoudingen geen goed. 'Een beetje dom', aldus Wilders. Minister Leers moest van premier Rutte een 'goed gesprek' aangaan met Wilders. Dat deden ze. De zaken werden uitgepraat en er wordt nog steeds een 'aanzienlijke daling' van het aantal niet-westerse migranten verwacht. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bescheidenheid
Hoe zo op het oog de minst mediagenieke persoon van het Binnenhof opeens in het middelpunt van de belangstelling staat. De enige SGP-senator Gerrit Holdijk is de sleutel naar een Eerste Kamermeerderheid voor de gedoogcoalitie. Opeens doet zijn stem ertoe. Het antwoord van Holdijk: 'Mij past enkel bescheidenheid'.

Onnavolgbare De Jager
Sommige zaken zijn zo ingewikkeld dat ze niet in hapklare soundbites zijn te vangen. Neem nou de schuldencrisis: hét politieke thema van dit jaar. Daarom tot slot één van de, voor de gewone sterveling onnavolgbare, redeneringen van minister De Jager van Financiën tijdens een Kamerdebat hierover op 14 juli.

'Tot slot hebben we het moeilijkste te kwantificeren maar ook het gevaarlijkste gevolg, het besmettingsgevaar. Ringfencing van Griekenland zou ook veel geld gaan kosten van alle overheden. Om te voorkomen dat het naar Portugal, Spanje en Ierland overslaat, zullen we veel meer geld dan nu moeten klaarzetten. Het zijn allemaal opties. We bestuderen die opties. We kijken welke optie het meest gunstig is.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

undefined

Minister Hillen, hier op bezoek in Kunduz, had een moeilijk jaar. Beeld anp
Minister Hillen, hier op bezoek in Kunduz, had een moeilijk jaar.Beeld anp
Evenals minister Leers. Beeld anp
Evenals minister Leers.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden