Een jaar ouder, iets lichter en toch sterker

21 keer won ze dit seizoen al. Niemand weet hoe haar van de zege te houden. Vandaag wil ze de nationale titel.

Hoe frustrerend het is als je 's ochtends op de fiets stapt en dan al weet dat in de middag Marianne Vos zal worden gehuldigd als winnares? Kirsten Wild laat zich niet van de wijs brengen. 'We hebben een sterke, brede ploeg. En we hebben al wat plannetjes om Marianne zaterdag van de winst te houden', zegt ze. Welke wilde ze niet verklappen.


Overwinning nummer 22 wil Vos in Oostmarsum bijschrijven, tijdens de nationale titelstrijd op de weg. Haar seizoen op het asfalt begon eind maart met een rit in Limburg.


Het kan niet op voor de Brabantse. Woensdag werd ze kampioen tijdrijden, een discipline die voorheen niet tot haar speciliateiten behoorde. De alleskunner heeft zich ook dat onderdeel eigen gemaakt. Het is voor de concurrentie om moedeloos van te worden. Maar ook voor Vos, die door de tegenstand nauwelijks wordt uitgedaagd.


Het wordt zaterdag in Ootmarsum 'allen tegen een'. Jeroen Blijlevens, ploegleider van Vos bij Nederland Bloeit, zegt: 'Wij zijn de te kloppen ploeg. De andere ploegen zullen naar Marianne kijken en tegen ons rijden.' Hij verwacht niet dat die ploegen verbonden smeden tegen zijn ploeg, maar dat ieder voor eigen kansen gaat rijden.


De bondscoach van de Nederlandse wielrensters, Johan Lammerts, ziet eenzelfde scenario. 'Iedereen probeert Marianne van de overwinning te houden. Er zijn veel goede kopvrouwen in het peloton, die zich richten op haar achterwiel.' De bondscoach ziet team AA-Drink als het grootste machtsblok tegen de ploeg van Vos en Blijlevens.


Vos zelf denkt dat de andere ploegen haar zullen proberen te isoleren. De vraag is of dat zal lukken. Het bleek de afgelopen weken in elk geval niet het beproefde recept. Vos wint waar ze wil, en wanneer ze wil. Haar palmares was al indrukwekkend, maar ze lijkt alleen maar overheersender geworden. Een veelvraat die geen cadeautjes geeft.


Als verklaring voor haar sterke optreden in 2011 noemt Vos haar leeftijd. In mei werd ze 24, nog steeds jong. 'Toch scheelt het om weer een jaar ouder te zijn', zegt Vos. 'Mijn lichaam kan meer training aan.'


Volgens Blijlevens traint Vos ook meer en intensiever dan de concurrentie. Zo ook de afgelopen winter. Vos legde een goede basis voor haar duurvermogen. Daarnaast trainde ze specifiek op klimmen en tijdrijden. Ze scherpte haar vorm verder aan met het veldrijden. Het geeft Vos volgens haar ploegleider een voorsprong op de concurrentie.


Arbeid loont. Vos werd nationaal en wereldkampioene in het veldrijden. Ze won het onderdeel scratch op de WK baan, en op de weg twee tijdritten en een handvol wedstrijden over geaccidenteerd terrein in België, Luxemburg en Spanje. De kopvrouw van Nederland Bloeit heeft dit jaar een duidelijke stap in haar ontwikkeling gezet. Ze kon al sprinten, maar nu ook goed tijdrijden en klimmen.


Het viel Michael Zijlaard op. De echtgenoot van Leontien Zijlaard-van Moorsel en manager van vrouwenploeg AA-Drink/Leontien.nl vergeleek de ontwikkeling van Vos met de vlucht die de carrière van zijn vrouw begin jaren negentig nam. Zijlaard verwacht dat Vos het vrouwenwielrennen de komende jaren domineert. Bondscoach Lammerts nuanceert de vergelijking tussen Van Moorsel en Vos. 'Het zijn twee verschillende tijdperken, twee verschillende rensters.' Van Moorsel was volgens Lammerts een goede renster. 'Ze heeft een enorm palmares bij elkaar gefietst, ook voor wat betreft olympische medailles. Leontien was een goede tijdrijder. Maar Vos wordt daarin ook steeds beter. Vos is weer technischer dan Leontien was.'


Het belangrijkste geheim van haar progressie is volgens Vos haar gewicht: 'Ik ben dit jaar afgevallen. Dat ben ik wel eens eerder, maar toen verloor ik met mijn gewicht ook spierkracht. Nu niet.' Het verklaart haar goede rijden bergop.


Verder zegt de Brabantse dat ze zichzelf weet te prikkelen. Voor het grootste deel is ze daarbij op zichzelf aangewezen. 'Ik moet mezelf blijven verbeteren. En elke verbetering geeft me weer een prikkel.'


Vos doet het zonder de hulp van een trainer. Als ze het gevoel heeft extra arbeid te kunnen gebruiken, dan traint ze extra. Zoals een trainingskamp op Gran Canaria, dat ze inlaste voor het WK veldrijden in januari. Blijlevens weet het en laat zijn kopvrouw de ruimte. 'Met een eigen trainer zou Marianne extra stappen in haar ontwikkeling kunnen zetten. Maar ze wil het zelf uitvogelen. Dat houdt haar scherp en daardoor verschijnt ze steeds fris aan elke start.'


Toch heeft Blijlevens ook een rol in het motiveren van Vos. 'Ik heb haar een trainingsapparaat gegeven, waarop ze het vermogen en het aantal pedaalomwentelingen in de gaten kan houden. Daar doet ze veel mee. Ze vindt het leuk.'


Ook geeft hij Vos, in wedstrijden die zich ervoor lenen, opdrachten mee. Soms laat hij de renster van begin af aan een wedstrijd vol invliegen, zoals bij de GP Elsy Jacobs in Luxemburg. Een dag later moest Vos zich van haar ploegleider inhouden tot de finale van de GP Nicolas Frantz begon en dan pas wegrijden. Vos won beide wedstrijden.


Alle training en eigenzinnigheid komen eruit op de momenten die ertoe doen. In juli is de Ronde van Italië voor vrouwen, in september de WK in Kopenhagen. Maar eerst wacht zege 22 in Ootmarsum.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.