Eén jaar ontvoerd: Betancourt, het gezicht van Colombia's drama

Van de bekende Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, die zondag precies een jaar geleden werd ontvoerd door rebellen van de FARC-beweging, is al sinds mei vorig jaar geen levensteken vernomen....

ReutersAFP en AP

Chirac ontving zondag Betancourts voormalige echtgenoot en haar dochter Melanie (17). Later op de dag verzamelden zich honderden mensen, sommigen met borden 'Bevrijd Ingrid', bij de Eiffeltoren.

In Brussel - waar driehonderd mensen op de been kwamen - maakten Belgische senatoren bekend haar te hebben voorgedragen voor de Nobelprijs van de Vrede. In een Amsterdams café stonden, op initiatief van Pax Christi en D66, veertig mensen stil bij het lot van Betancourt.

De Franse belangstelling voor Betancourt - door sommige media voorzien van het predikaat 'Jeanne d'Arc van Colombia' - komt omdat de politica, vanwege een eerder huwelijk met een Franse diplomaat, de Franse nationaliteit heeft. Zij studeerde politicologie in Parijs, waar ze les kreeg van Dominique de Villepin, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

De 41-jarige Betancourt werd in Colombia beroemd vanwege haar openlijke strijd tegen corruptie. Ten tijde van haar ontvoering was ze kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Blijkens peilingen kon ze echter slechts rekenen op de steun van 1 procent van het electoraat.

In de jaren negentig voerde ze felle campagnes, onder anderen tegen president Ernesto Samper - een liberaal van haar eigen partij die met geld van de drugsmafia was verkozen. Ze overleefde later een aanslag van diezelfde drugsmafia en publiceerde in 2001 met veel succes haar mémoires Woede in het hart.

Betancourt richtte haar pijlen behalve op de corrupte Colombiaanse bestuurselite ook op de linkse rebellen van de FARC, die zij van drugshandel beschuldigde. Vorig jaar werd zij tijdens een bezoek aan pas bevrijd rebellengebied door de FARC ontvoerd, samen met haar campagneleidster Clara Rojas. Drie andere reisgezellen werden vrijgelaten.

De FARC voert in Colombia al jaren een strijd voor de vestiging van een onafhankelijke socialistische staat. Op weg daarnaar toe houdt de beweging zich onder meer bezig met ontvoeringen. De FARC houdt op dit moment 23 Colombiaanse politici gevangen, alsmede 47 officieren en naar schatting achthonderd burgers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden