Een jaar na de moord

De moord op Theo van Gogh, die vandaag uitgebreid wordt herdacht, was voor vele Nederlanders aanleiding zich af te vragen of ze niet beter konden emigreren....

Anderen beweren het tegenovergestelde: volgens hen is hetuitblijven van meer daden van politiek geweld en van etnischeconflicten het bewijs van het vermogen van de Nederlandsesamenleving schokkende gebeurtenissen te absorberen.

Voor beide benaderingen valt wat te zeggen. Uit onderzoekblijkt dat de meeste Nederlanders zich - na de aanvankelijkeontreddering - veiliger voelen dan een jaar geleden. De gezagsdragers op het terrein van politie, inlichtingendienstenen justitie wekken in elk geval de indruk te zijn wakker geschud.Nieuwe aanslagen zijn verijdeld, moslimterroristen hebben tot nuniet de kans gekregen gevaarlijk te worden. Onder leiding vannationaal coördinator terreurbestrijding Tjibbe Joustra wordende krachten gebundeld om het terrorisme effectief te lijf tegaan. De capaciteit van de inlichtingendienst AIVD is metsprongen toegenomen.

Vergeleken met stations en luchthavens in Frankrijk ofEngeland valt evenwel nog steeds op hoe weinig intensief debewaking van de publieke ruimte in Nederland is. Op het gebiedvan preventie valt nog een wereld te winnen.

Dat de intimidaties en bedreigingen vanuit kringen vanradicale moslims nog lang niet voorbij zijn, blijkt uit het feitdat de film Submission, gemaakt door Van Gogh en Hirsi Ali, nogsteeds niet kan worden vertoond. Critici van de islam, onder wienaast Hirsi Ali ook de columnist Afshin Ellian, moeten wordenbewaakt. Hetzelfde geldt voor politici als Verdonk, Cohen,Wilders en Van Aartsen.

Theo van Gogh zag de islam als een duistere kracht die onzeliberaal-democratische levenswijze bedreigt. De optimisten kunnenerop wijzen dat de meeste moslims in Nederland niets lieverwillen dan zich deze levenswijze eigen maken. Maar dat betekentniet dat het gevaar van verdere radicalisering ondermoslimjongeren is geweken. Dat te voorkomen blijft de groteopgave van de Nederlandse samenleving.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden