Eén jaar expat, 2 procent minder AOW?

De Nederlandse vereniging Shanghai. De Nederlandse club Moskou. De Nederlandse vereniging Dubai. De wereld zit vol landgenoten die eropuit getrokken zijn, of die door hun werkgever tijdelijk naar het buitenland zijn gestuurd. Hoeveel er zijn van die 'expats' -de term komt van 'expatriates', iemand die tijdelijk in een ander land verblijft met een andere cultuur - is onduidelijk. Er zijn geen cijfers van.

Specialiste Clementine Baan denkt dat het aantal expats de afgelopen crisisjaren iets minder was, maar het trekt het weer aan. Dat merkt ze aan haar werk bij ESWW, de stichting Expat Services WorldWide, waar ze voor klanten de werk- en verblijfsvergunningen in het buitenland regelt.

Een deel van je leven in het buitenland werken is leuk en spannend en misschien ook wel profijtelijk, maar er verandert wel van alles. Elk jaar in het buitenland kan 2 procent AOW-opbouw kosten, om maar eens iets te noemen. Meer punten waar je op moet letten, voor je besluit te vertrekken:

undefined

Onderhandelen

'Mijn vrouw moet haar baan opzeggen, waar ze 2.500 euro per maand mee verdient. Ik wil voor de helft compensatie.' Het is maar een voorbeeld uit de praktijk van Clementine Baan van welke extra's gevraagd kunnen worden bij uitzending naar het buitenland. Het uitgangspunt is meestal dat het salaris gelijkblijft. Dat wordt aangepast voor de lokale kosten van levensonderhoud: het land kan duurder of goedkoper zijn dan Nederland. Naast het salaris zijn er de extra's. Een studievergoeding voor de partner die niet meer werkt. De (internationale) school van de kinderen. En een verhuisvergoeding voor het vertrek en de terugkeer.

Het eigen huis

Aanhouden, verkopen of verhuren? Dat verschilt per geval en per lengte van de uitzending, meestal drie tot vijf jaar. Met de gedaalde huizenprijzen en moeilijke woningmarkt ligt verkopen wellicht minder voor de hand. Verhuren kan, maar dan vervalt wel de hypotheekrenteaftrek. Bovendien moet de bank eerst toestemming geven. Maak er dus tijdig werk van. Voor de verhuur zijn er gespecialiseerde bureaus. Die regelen - tegen betaling - de rompslomp en kunnen buitenlandse expats vinden die een tijdelijke woning zoeken in Nederland. Zij, of hun bedrijven, zijn ook vaak wel in staat de huurprijs ter hoogte van de gederfde hypotheekrenteaftrek te betalen.

Voor Amsterdam en de rest van de Randstad moeten zulke huurders te vinden zijn, daarbuiten wordt het wellicht lastiger. In dat geval: als je de woning leeg laat staan, gaat de hypotheekrenteaftrek onder bepaalde voorwaarden door.

undefined

Zorg

Wie zich uitschrijft uit Nederland, heeft in principe geen ziektekostenverzekering meer. Wie naar een zogeheten verdragsland verhuist - de Europese Unie en nog een paar andere landen - kan zich melden bij het Zorginstituut Nederland. Dat bekijkt of je in Nederland verzekerd blijft. De verdragslanden zijn te vinden op de site van de SVB, de Sociale Verzekeringsbank.

Bij vertrek naar het buitenland moet ook contact opgenomen worden met die SVB, om te bepalen of je verzekerd blijft voor de AWBZ. Mocht u zelf een internationale zorgverzekering moeten afsluiten: diverse zorgverzekeraars bieden ze aan, dus vergelijk ze goed. Bedenk ook goed wat wel en niet te verzekeren.

Sociale verzekeringen

Als je vertrekt naar het buitenland - tenminste: naar een zogeheten niet-verdragsland - dan stoppen alle sociale verzekeringen, van de kinderbijslag via de nabestaandenwet tot de AOW. In dat geval kost elk jaar in het buitenland je straks 2 procent AOW. Via de SVB, de Sociale Verzekeringsbank, kun je een vrijwillige verzekering afsluiten tegen zo'n AOW-gat.

In een verdragsland kun je in principe in Nederland verzekerd blijven. Daarop zijn weer uitzonderingen, dus neem altijd contact met ons op over je situatie, zegt de SVB.

Naast de AOW vervalt bij vertrek naar een niet-verdragsland ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bovendien is het de vraag of de pensioenpremie fiscaal aftrekbaar blijft. Grote werkgevers die gewend zijn met expats te werken, zoals Shell, zullen dat goed regelen voor hun personeel. Anders moet je het zelf doen. 'Ik zat vroeger bij ASM Europe, daar regelden we alles voor onze mensen', zegt Clementine Baan. 'Nu merk ik steeds vaker dat mensen een vergoeding krijgen en het zelf maar moeten regelen. Niet netjes, vind ik, maar zo is het wel.'

Op internet beantwoordt Reinout van der Heijden vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag

Zelf een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden